реклама

реклама

Десант у біло-зелених футболках 20 квітня «висадився» на 16-ти черкаських територіях уздовж водосховища і аж до проспекту Хіміків: Черкаси долучилися до Всеукраїнського екологічного проекту «Зробимо Україну чистою!», координатором якого в області є Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ».


Усі небайдужі вийшли на суботник, аби звільнити місто від сміття. У парках, скверах, школах, на вулицях Черкас зібралося понад 4 тисячі активістів – Черкаси стали одним із лідерів в Україні за кількістю людей, які вийшли на суботник. Хоча від початку організатори розраховували на участь 3 тисяч осіб. Прибирали як великі парки й площі, так і маленькі прибудинкові території. Роботи велися на 16 завчасно визначених майданчиках, було прибрано два найбільші парки, дев’ять пришкільних територій, набережну.

Чи не найгарячіше робота кипіла в Парку Хіміків. Тому, звісно, що тамтешня толока була майже цілковито дитячою, дорослі лише «трішки допомагали». Малеча й школярі засаджували липами й горобиною свою іменну Дитячу алею. Тобто кожне дерево має свого маленького господаря або господарів, про що свідчать таблички з іменами конкретних дітей, класів або творчих дитячих колективів. І відтепер у парку – дві нові клумби, 64 нових дерева, а ще – кільканадцять «свіжо» пофарбованих лавочок.


Під час відкриття заходу голова наглядової ради ВБФ «Дитячий світ», почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська подякувала всім, хто долучився до еко-суботника:

– Сьогодні ми – учасники Всесвітньої та Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою». У цей самий час у 96 країнах 3 мільйони людей вийдуть, щоб прибрати свої міста. І серед цих 3 мільйонів і ми, черкащани. Вперше ми провели таку акцію у 2012 році. Тоді нас вийшло 500 осіб. Сьогодні ж охочих побільшало, і нас очікується близько 3 тисяч. Але найбільше мене тішить те, що серед цих 3 тисяч осіб, більше 1500 – діти.


Координаторам проекту вдалося не лише об’єднати тисячі черкащан, але й оптимально спланувати ділянки роботи, забезпечити волонтерів інвентарем, а громадську працю зробити завзятою й веселою: була робота, але були й музика, танці, вікторини і духмяна каша на природі.


– Ми вирішили долучитися до цієї акції тому, що це наш мікрорайон, в якому ми живемо і відпочиваємо. Більшу частину свого вільного часу діти з родиною проводять у цьому парку. І звичайно, там де відпочиваєш, хочеться, щоб завжди було чисто та прибрано. Я є класним керівником 6-А класу, і сьогодні мій клас прийшов на суботник у повному складі. Я дуже вдячна батькам, що ніхто не проігнорував і не сказав: «Дитинко, сиди сьогодні вдома, тобі це зовсім не потрібно». Але найбільшою радістю було те, що ми отримали футболки. Вони залишать добру згадку про цей день, – розповіла педагог-організатор ЗОШ №2 Заріна Максименко.


По завершенню акції координатори та волонтери разом підбили підсумки заходу, обговорили складнощі та особливості суботнику й спланували свою подальшу діяльність.

– Враховуючи ентузіазм людей та пропозиції ініціативної групи, ми зараз розробляємо декілька нових цікавих ініціатив, – озвучує плани на майбутнє Валентина Жуковська. – Зокрема, за результатами пропозицій ТРК «Рось», плануємо запустити тематичну програму «Зроби Черкаси чистими». Кожен з нас може запропонувати проект на найкращий благоустрій свого двору. Одна із пропозицій була звернутися до міської влади та закріпити за кожним з підприємств та установ ділянку для постійного прибирання. Ми згодні також розглянути й інші корисні та цікаві пропозиції щодо продовження акції «Зробимо Черкаси чистими». Хочу ще раз подякувати усім нашим партнерам. До нас в останній день приєднувалися цілі організації, підприємства та окремі громадяни. На набережній, біля річкового порту, організація йогів висадила 56 дерев. Серед них був також присутній 66-річний журналіст та блогер Стів із Бостона. Ми поспілкувалися щодо трагедії на Марафоні в його місті. Він відзначив, що українці – дуже чуйні люди і він із вдячністю взяв участь у нашій акції. 


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100