У Черкасах зовсім випадково виник цілий букіністичний клуб. Спочатку одна людина вирішила продати через фінансові труднощі свою бібліотеку. А тепер букіністи створили базу із 40 тисяч книжок та прагнуть започаткувати справжній літературний клуб у триповерховій будівлі, вщент заповненій книжками, пишуть «Вечірні Черкаси».

А ви замислювались над тим, чому в книжкових магазинах завжди тихо і ніхто не скандалить? Черкаський букініст Анатолій Артеменко впевнений, що це через те, що книги сприяють появі особливої енергетики.

– Книга – такий же винахід, як ложка чи молоток. Саме тому вони ніколи не втратять своєї ваги, можливо, стануть менш вживаними, наприклад, електронні книги для всіх, а книги друковані – тільки для естетів, але померти книга не може, – говорить він.

Анатолій Артеменко заснував у Черкасах букіністичний рух зовсім випадково – 15 років тому йому просто потрібні були гроші, і він вирішив продати книги із власної бібліотеки. Зараз у букіністів Черкас нараховується близько сорока тисяч книжок, однак вони запевняють, що точної кількості немає, адже книги прибувають і вибувають, зсуваючись до кількох тисяч примірників, хоча з роками загальна їхня кількість, безумовно, збільшується.

– У нас тут як перевалочний пункт, або, як я його називаю, насос: ми беремо книги в одних людей і віддаємо їх іншим. 20-30% їх залишається. Це книги, яким ми не поспішаємо знайти нового власника. Ми купуємо абсолютно всі книги, приймаємо в дар. Ми теж даруємо книги – в дитячі будинки, госпіталі. Нещодавно я розпочав іще одну тему – ми даємо покористуватись книгами безкоштовно, окрім колекційних і рідкісних речей. Це дивовижна річ, яка мені дуже подобається, але не всі мої друзі розуміють сенс. Ми даємо безплатно читати книги, причому без зворотного телефону. Навіть якщо деякі книги пропадуть, сам процес приносить велике задоволення. Я особисто даю почитати книги, які користуються підвищеним рівнем попиту, але яких мало екземплярів. Якщо ми таку книгу продамо одній людині, то інша вже її не прочитає. А так одну й ту ж книгу – цікаву чи корисну – може прочитати кілька людей.

Десятки тисяч книг, які потім потрапляють на розкладки, намагається впорядкувати дивовижна людина – 83-річний черкащанин Микола Горб, який, маючи власну бібліотеку в 4,5 тисячі книг, систематизував її так, що в Україні небагато людей із таким обліком: книги не просто зібрані, а наскільки грамотно розставлені, що ними надзвичайно просто користуватись.

– Цей проект – хобі, що межує з роботою. Дохідність від цього незначна і дуже умовна для задоволення первинних потреб тих, хто цим працює, але сказати, що це заробіток, не можна. Для того, щоб заробляти собі на життя, в мене є ще кілька проектів, у тому числі збір і заготівля лікарських рослин у промислових обсягах, а книги – настільки цікаве заняття, якому віддаєшся із задоволенням, незважаючи на відсутність фінансової свободи. Подібним прикладом є Сергій Крашенінніков, із яким ми дружимо. Він організовує джазові фестивалі. Так-от, джаз – це некомерційна музика, вона не приносить доходу, але це такий кайф, яким живеш, – каже Артеменко.

Зараз букіністичний склад перетворюється на цілий культурний центр, у якому проводяться цікаві зустрічі.

– Говоримо про все. Минулого року була зустріч із дівчиною, яка бувала в Індії у 60-х роках і в нинішній час. Дуже цікаво було послухати її порівняння: вільно пересуваючись світом, вона може робити висновки, як він змінюється. Є серед нас і людина, яка тривалий час прожила в Дубліні і яка зараз живе в Черкасах та має свій погляд на цей світ. Є люди із Берліна, Мюнхена. Була і черкаська дівчина, яка вийшла заміж за сирійця та прийняла іслам, – розповідає Анатолій Артеменко.

Відвідувачі букіністичних магазинів – дуже різні.

– До нас заходить регулярно директор ФІМЛІ – серйозний книголюб і знавець літератури, що створив безпрецедентний на території України освітній заклад. До нас приходить багато представників різних професій, і вони розкриваються не на роботі, не вдома, а серед книг, бо, за моїми спостереженнями, книга розслабляє, – каже букініст.

Анатолій Артеменко займається книгами із кінця 80-х років. Починали із книгообміну, книгами тоді торгувати не дуже можна було і за дві однакові книжки вдома могли посадити за спекуляцію.

Зараз обміном користуються любовні романи, детективи, фантастика. Колекціонери шукають рідкісні екземпляри. Є люди, які зараз збудували собі пристойні будинки і комплектують бібліотеки, орієнтуючись на кращі зразки книговидавництва.

– Ви знаєте, мода на книжки повернулась. Навіть Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко є колекціонерами книг та давали на їхньому фоні серйозні інтерв'ю. У мене є знайомі, які багато років не зіштовхувались із книжками, вирішуючи якісь свої матеріальні проблеми: освіту, квартирно-машинні питання, а тоді раптом звернули увагу на те, що книги є. Прийшли до нас буквально зі словами: ми хочемо, щоб наша дитина росла в домі, де є книги.

Нині стихійний букіністичний клуб запрошує волонтерів до роботи, а також раді всім, хто хоче долучитися до світу букіністики.

Контакти: 56-16-08, 50-81-42, 097-419-59-69. Черкаси, вул. Леніна, 63/3.

Топ-10 книг, які купують українці

1. «50 відтінків сірого», Е. Л. Джеймс

Роман розповідає про складні стосунки підприємця Крістіана та студентки Анастейши. Книга, яка має велику кількість еротичних сцен, одразу ж стала бестселером.

2. «Шантарам: Роман», Грегорі Девід Робертс

Автобіографічна історія австралійського грабіжника, який втік із в'язниці і кілька років прожив в Індії. Книга тримається у списках бестселерів протягом останніх двох років.

3. «На 50 відтінків темніше», Е. Л. Джеймс

У другій частині еротичної трилогії «П'ятдесят відтінків» автор розповідає про стосунки все тих же героїв. Але цього разу відвертих сцен у романі менше, а романтики й емоцій – більше.

4. «Кохання живе три роки», Фредерік Бегбедер

Роман-роздум про те, чому кохання не переживає трирічну річницю, Бегбедер написав багато років тому. Однак минулого року книга повернулася в списки бестселерів – в основному завдяки нещодавній екранізації.

5. «Подібно до ріки», Пауло Коельо

Письменник чергового разу викладає свою популярну філософію, у якій буддизм змішаний із християнством. Цього разу – у вигляді сотні з гаком коротких новел, що нагадують притчі.

6. Стів Джобс, Уолтер Айзексон

Біографія Стіва Джобса, бесіди з ним, його родичами, колегами та суперниками.

7. «Залишинець. Чорний ворон», Василь Шкляр

Історичний роман про боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 1920-х роках Василь Шкляр писав цілих 13 років. Після всіх перевидань сумарний наклад книги склав 50 000 примірників, а сам роман уже другий рік тримається у списку вітчизняних бестселерів.

8. «Биті є. Книга 2. Макс», Люко Дашвар

У трилогії «Биті є» письменниця розповідає про складнощі кохання. Сюжет другої книги обертається навколо теми хворобливого розриву стосунків, який довелося пережити головному героєві.

9. S.N.U.F.F., Віктор Пелевін

Останній із написаних Пелевіним романів розповідає про кохання людини і робота. Дія розгортається в постапокаліптичному світі, проте книга наповнена сатирою, у тому числі і політичною.

10. «Дій! 10 заповідей успіху», Іцхак Пінтосевич

Книга-тренінг, у якій автор виклав основні правила, дотримуючись яких можна досягти небувалих висот.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100