Учора депутати Черкаської міської ради підтримали рішення виконавчого комітету щодо спрямування 3 млн 340 тисяч гривень субвенції для обласного бюджету на будівництво перинатального центру в Черкасах.


Як виявилося під час засідання міської ради, новозбудований центр може стати заміною для другого полового будинку, який, відповідно, закриють.

Проти такого рішення виступили депутат міської ради від фракції «Батьківщина» Наталія Коваленко та депутат обласної ради Любов Майборода.

– Як лікар та депутат чотирьох скликань від Черкас хочу сказати, що потреби будівництва нового перинатального центру в нашому місті на сьогоднішній день немає. За останні два роки ми витратили 200 млн грн на будівництво двох великих об’єктів: обласної дитячої лікарні та діагностичного центру. Це величезні кошти! Для порівняння можу сказати, що в місті на реконструкцію усіх медичних закладів цього року заплановано 3,5 млн грн… – наводила приклади з трибуни Любов Майборода.

За її словами, сьогодні є, як мінімум, два напівпустих медичних приміщення, де можна було б обладнати перинатальний центр: обласна дитяча лікарня та частина другого полового будинку.

– Я вважаю, що це просто відмивання грошей, виконання забаганок київських чиновників, які нав’язують нам різні об’єкти в той час, як медицина гине. Зайдіть у будь-яку поліклініку за місцем вашого проживання і подивіться, в якому вони знаходяться стані! – звернулася до депутатів Любов Володимирівна.

Натомість вона запропонувала спрямувати кошти на реконструкцію медичних закладів міста.

Депутат Наталія Коваленко висловила ідею за 3 млн грн купити сучасне обладнання та створити перинатальний центр на базі одного з медичних закладів міста.

– Я ще б зрозуміла, якби вже було 70 млн, а не вистачало трьох. А коли ще взагалі невідомо, чи є ці кошти, і ми їх звідкись знімаємо, це недоцільно! – сказала Наталія Коваленко.

Між тим депутат Ігор Валовий запевнив, що перинатальний центр допоможе врятувати багато дітей.

– Вимоги до будівлі нового перинатального центру дуже високі: це і система вентиляції, і очищення повітря, площа тощо. Проект затверджується спеціальною групою при Міністерстві охорони здоров’я, – наголосив Валовий.

За його словами, перинатальний центр замінить пологовий будинок № 2, який підлягатиме закриттю.

– На сьогоднішній день та кількість пологів, яка є в Черкасах, може бути реалізована на базі одного пологового будинок. Створення перинатального центру забере на себе ще частину пологів черкащан. Один пологовий будинок є сенс закривати, – сказав Ігор Валовий.

Думку щодо будівництва перинатального центру у Черкасах підтримав і депутат Олег Стадник.

– Навіщо ж нам тоді бюджет розвитку? Щоб місто розвивалося! А наші жінки будуть народжувати в цьому перинатальному центрі!.. – зазначив Олег Стадник.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100