реклама

реклама

Учора, 25 травня, працівники видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження відзначатимуть своє професійне свято.

За роки незалежності книговидавнича галузь пройшла новітній етап свого становлення, проте і сьогодні  багато питань, які стримують подальший розвиток видавничої сфери, залишаються неврегульованими на законодавчому рівні.

Своє бачення вирішення даної проблеми, спрямоване на підтримку національного  книгодрукування та розвиток видавничої справи в Україні, запропонував  народний депутат Антон Яценко.

Відповідний Проект Закону № 2338 «Про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку та популяризації української мови та україномовної друкованої продукції», спрямований на подолання кризи у вітчизняному книговиданні, поданий до Верховної Ради  народним обранцем, 20 лютого 2013 року.

Зокрема, в документі йде мова про надання державної підтримки заходам з розвитку та популяризації української мови та україномовної друкованої продукції.

Заходи передбачають підтримку суб’єктів підприємницької діяльності, які виконують роботи і надають послуги у книговидавничій сфері та сфері реалізації книжкової продукції на українській мові, в тому числі виробникам картону, паперу, обладнання, необхідних для україномовних книговидань.

Антон Яценко, пропонує, при розробці проекту державного бюджету на 2014 рік та наступні роки до 2020 року, передбачити кошти державної підтримки інвестиційних проектів спрямованих на переоснащення видавничо-поліграфічної бази україномовних видань, розроблення і запровадження новітніх технологій та розширення виробництва україномовної книжкової продукції.

Прийняття законопроекту дасть можливість підтримати заходи з розвитку та популяризації української мови та україномовної друкованої продукції вітчизняних книговидавців та підприємств, які використовують сировину та обладнання, що не виробляється в Україні, зокрема, видавництв, підприємства поліграфії, виробників друкувальних видів паперу та картону тощо, за рахунок чого вони можуть розвивати книговидавничу справу.

У законопроекті пропонується підтримати вітчизняних видавців, шляхом протекціоністської політики зниження споживчої вартості інформаційної, друкованої, поліграфічної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, подання фінансової допомоги.

Зокрема, в законопроекті пропонується до 2020 року, звільнити від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України  книжкової продукції, надрукованої повністю або не менш як на 50% українською мовою. А це в свою чергу дасть можливість знизити вартість видавничої продукції і зробити її доступнішою.

Крім того, запропоновано коректне коло видань на які розповсюджуються норми Законів щодо надання пільг, з метою адресної підтримки саме вітчизняних товаровиробників, що друкують продукцію українською мовою. Встановлення відповідних пільг в оподаткуванні україномовних видань, дозволить таким виданням зберегти значні оборотні кошти за рахунок яких вони можуть розширити та удосконалити виробництво.

Для реалізації даного законопроекту народний депутат, пропонує внести зміни до Митного кодексу України.

Антон Яценко, переконаний, що прийняття даного законопроекту, стане новим поштовхом для розвитку книговидавничої галузі України.

Про це інформує прес-служба нардепа.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100