Жителі села Колодисте Тальнівського району залишилися без гектарів, які орендували багато років. З нового року договір оренди з ними подовжувати не хочуть. Детальніше про це йдеться в сюжеті «Подробиць».

Селяни показують журналісту статті з місцевих газет, в яких писали про проблему і не розуміють, чому залишилися ні з чим.

– Ми орендну плату сплачуємо своєчасно і в повному обсязі. І податкова каже - не бачать причин, щоб не подовжувати договір, – каже жителька села Колодисте Валентина Кириленко.

Жінка показує своє господарство.

- Які ж ми фермери? Прості люди. У нас усі тримають таке. Одноосібники.

У кожному дворі Колодистого – свині та бички. За сільгоспдвором – показує Валентина – всього 20 соток городу.

10 років тому за оренду одного гектара землі місцеві жителі платили 12 гривень в рік. Зараз ціна виросла в 10 разів, але в Колодистому і на такі умови згодні. У селі роботи немає, і лише ці гектари можуть допомогти вижити.

У районному відділенні держкомзему причин відмови в оренді селянам не називають.

– А можна, щоб мене не знімать. Мене тільки призначили, я в ці договори ще не вникав... – каже начальник відділення держкомзему в Тальнівському районі Геннадій Сикалов.

У Колодистому розповідають - в держкомземі з кожного з них вимагають по 400 доларів, і тоді, нібито, договори продовжать. Селяни з Колодистого упевнені - їх земля потрібна районному багатієві Володимиру Мовчану. У сусідньому селі Криві Коліна свій особняк він обніс високим забором і поставив охорону.

Пізніше виявилось, що Мовчан удома. Про це кореспонденту «Подробиць» розповіла жінка, яка вийшла із-за воріт, але представлятися навідріз відмовилася. Про проблему в Колодистому жінка нічого не знає, але про зацікавленість Мовчана в оренді землі начулася.

– Років два назад він рішив зайнятись землею і коли почавши займатися, то побачив, що земля дає прибутки.

Черкаський чорнозем - все, що є у цих людей. І все, що можна у них забрати. Чи заберуть?

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100