реклама

реклама

Народний депутат від Партії регіонів, колишній міський голова Черкас Володимир Олійник заявив, що не виключає, що суддів в Україні могли б вибирати, а не призначати, як зараз, пише «Цензор.НЕТ».

При цьому він додав, що термін повноважень судді було б розумно обмежити двома роками. Зараз же в Україні судді можуть працювати і по 10 років. А чим більше час роботи, тим більше й ризик виникнення корупції. Деяких суддів Верховна Рада навіть призначає на безстрокове виконання обов'язків – 18 квітня спікер Володимир Рибак підписав призначення 21-го судді. Логіка призначення саме цих людей – дивна, оскільки серед них є судді, під чиїм управлінням траплялися численні випадки корупції.

Приміром, серед призначених є глава – тепер безстроковий – Придніпровського районного в місті Черкаси суду Андрій Смоляр. Він очолює його з 2000 року. За останні 6 років цей суд першої інстанції мінімум тричі був викритий у корупції. У 2007 році була звільнена з займаної посади суддя Павроз Ірина Аркадіївна (призначена указом Президента № 96/2002 від 2.02.2002). Її звинуватили в порушенні присяги і махінаціях з оформленням автомобілів, привезених з-за кордону. Менш ніж через рік у цей же суд був призначений суддею Андрій Бурлака (указом Президента № 346/2008). Однак і він не відпрацював передбаченого 5-річного терміну. Вже в лютому 2013 року він також був відсторонений від роботи – за підозру в отриманні хабара.

Але ще наприкінці 2012 року був виявлений більш серйозний факт корупції, хоч справа закінчилася лише доганою Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Суддя Ігор Безверхий, який на момент початку розслідування працював вже суддею апеляційного суду Черкаської області, за час роботи у Придніпровському районному суді Черкас не здавав в архів суду, як це передбачено законодавством, судові справи. Таких справ накопичилося 197 (!). І навіть після розслідування близько 60 – невідомо де. Що це за справи, і чому вони не потрапили до архіву – можна тільки здогадуватися. Сам суддя Безверхий пояснював свою «халатність» напруженим графіком, але здоровий глузд підказує, що корупційних причин не потрапляти справам до архіву – безліч. При цьому голова суду, в якому це відбувалося, Андрій Смоляр, як бачимо, не тільки не постраждав, але навіть просувається кар'єрними сходами і призначений на безстрокове управління небезгрішним судом. Очевидно, що ті незначні зміни в рамках судової реформи (однієї з нинішніх реформ «в лапках») не здатні викорінити усталені корупційні порядки в третій гілці влади.

У той же час, довіра українців до судів стабільно низька, а корупція вигідна тим, хто в судах «вирішує свої питання». Можливо, якби суддів обирали, і термін служби був обмежений, такі вірні «служителі» Феміди, як Андрій Смоляр були б неможливі як явище? До речі, в інтернеті поширено відео, на якому беззмінний черкаський суддя багатоповерховим матом криє персонал кафе і загрожує адміністрації.

Відео дивитися ТУТ.

Висловлювання представника третьої гілки влади не залишають сумніву в його високому моральному образі та професійних якостях. Напевно, тому Верховна Рада, міряючи по собі, вирішила призначити його суддею безстроково, пише видання.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100