реклама

реклама

Черкаський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Молодий народний рух» спільно із фахівцями Агентства стратегічних досліджень (АСД) поцікавилися актуальними темами у жителів Черкас.

– Концепція нашого дослідження полягає в тому, що ми не стали чекати замовника, як це роблять багато соціологічних груп, а пішли від зворотного, – розповідає представник Агентства Володимир Присяжнюк. – Безперечно, питанням №1 постала тема міського голови міста. Тому, цікаво було дізнатися думку громадян з цього приводу.

На запитання «Чи має для Вас значення те, хто буде мером нашого міста?» більшість черкащан (25, 6%) вважає, що це має бути «будь-хто законний» (не важливо від прізвища). Екс-мера Одарича С. підтримують 16, 1% черкащан (найбільше з усіх), незважаючи ні на що. Хоча й антирейтинг його теж високий – 14, 2% черкащан сказали «тільки не Одарич».

Серед інших осіб, які викликають симпатію на посаді міського голови найбільше звучав Білоусов В. (чинний виконуючий обов’язки міського голови), а також пропозиції «черкащанин», «молодий», «жінка» і Булатецький. Ця позиція разом набрала 10, 4%.

Людей, яким байдуже хто в місті буде мером і кому не байдуже, виявилося приблизно порівно: 17, 1% (байдужі)/16, 5% (не байдужі).


– Ще одним важливим політичним питанням, яке тримає місто в напрузі ще з осені, ми поцікавилися перевиборами на 194 окрузі, – розповідає голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Молодий народний рух» Павло Прибіш. – Однак зацікавленість містян у цьому політичному питанні виявилася менш активною. Адже, більшість опитаних 39, 2 % сказали, що «взагалі немає сенсу робити перевибори». Проте, 19, 3% респондентів підтримали обов’язкові перевибори на цьому окрузі.

Що ж до симпатій лідерів, то 13, 3% черкащан сказали, що «Булатецький і так переміг» і перевиборів не потрібно проводити. А якщо перевибори робитимуть, то підтримають його 7, 9%, а Жуковську – 9, 8%. Тобто сумарно пан Булатецький попереду. Проте, є позиція «Інший варіант», яка набрала більше ніж Булатецький і Жуковська при умові, якщо перевибори будуть - 10, 4 % і містить категорії, а не конкретні прізвища: «черкащанин», «хто не буде красти», «молодий». Хоча черкащани й вагаються назвати конкретного кандидата під категорією «Інший варіант», але стартові позиції для ймовірного третього гравця на 194 окрузі, погодьтеся, уже не погані.

Питанням перевиборів на ще одному близькому 197 окрузі Агентство не займалося, оскільки опитування проводилося лише в м. Черкаси.

У зв’язку з появою на посаді в.о. міського голови Черкас комуніста Віктора Білоусова у ЗМІ почастішали заяви, підкріплені самим Віктором Федоровичем, щодо відновлення в місті пам’ятника «вождя всіх пролетарів» Володимира Леніна. Тим більше, що на це є рішення суду. Тому, Агентство вирішило поцікавитися таким важливим культурним питанням у самих жителів міста, чи потрібен їм Ленін? На що абсолютна більшість опитаних 55, 7% відповіла, що відновлювати пам’ятник Леніну в місті не потрібно. Ще 11, 7% черкащан вважають, що доцільніше кошти, закладені на пам’ятник (у майбутньому), витратити на важливіші проблеми: дороги, лікарні, пенсії, озеленення і «дірки в бюджеті». Ще 7,9 % респондентів хочуть, щоб було як є зараз або були встановлені пам’ятники: Дашкевичу, Петлюрі, Бандері і Дарт Вейдеру (герою з х/ф «Зоряні війни») або «заслуженій людині». Вочевидь, піднята тема комуністичного вождя викликає зворотну реакцію у населення, яке починає шукати альтернативу у вигляді пам’ятників «не комуністичних» героїв.

Серед прихильників відновлення пам’ятника Леніну на Соборній площі виявилося 15, 8% опитаних. І ще 8,9 % респондентів підтримують відновлення Леніна, але тільки не в центральній частині міста. Серед пропозицій встановлення пам’ятника найбільше звучали такі: будь-який парк або колишній Першотравневий парк (нині Соборний парк), острів на Дніпрі.

Ще одне цікаве культурне питання – перейменування вулиць міста, актуалізувалося цієї весни в Черкасах, коли міська рада перейменувала вул. Енгельса на вул. Чорновола.

– Хоч українське суспільство залишається консервативним у цих питаннях і скоріш не готове до змін, ніж готове, та цікаво, що черкащани у питанні перейменування вулиць висловились майже порівно, – розповідає громадський діяч Ігор Волошин. – 40, 5% схвалюють перейменування вулиць, 43 % - негативно ставляться.

Щодо появи вулиці нашого земляка Чорновола замість Енгельса, більша половина 42% черкащан схвалює це, а 33 % – негативно поставилися. Байдужих до цього питання людей виявилося не так і багато – 17 %.

– І хоч з моменту перейменування вулиці пройшло небагато часу, але ми поцікавилися змінами, які там відбулися, – продовжує Ігор Волошин. – Цікаво, що 36% помітили зміни (перш за все, дорога), а 37% не помітили змін.

*Дослідження проведено 25 – 30 травня 2013 р. в м. Черкаси. Вибірка становила 800 осіб серед дорослого населення (18 р.+) за квотним статево-віковим поділом. Метод опитування – класичний face-to-face(на вулицях міста). Гранична похибка становила близько 3%. Виконавець – Агентство стратегічних досліджень (АСД). Замовник – Черкаський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Молодий народний рух».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100