У Жаботині Кам'янського району 15 червня селяни відкрили пам’ятник ватажкові Коліївщини Івану Гонті, використавши музейний експонат і п’єдестал, який залишився від знищеного стихією пам’ятника більшовику Сергію Кірову, інформує видання «Козацький край».

Після розформування сільського краєзнавчого музею з Жаботина до райцентру вивезли усі експонати, окрім бюстів ватажкам Коліївщини Гонті й Залізняку – вони залишилися у сільській раді. 1993 року бюст Залізняка, який свого часу формував один із гайдамацьких загонів у Жаботині, встановили біля сільського клубу на спеціально споруджений постамент.

Тепер через 20 років захотіли поставити і бюст Гонти – його винесли з сільської ради і встановили через дорогу від Залізняка – на п’єдестал, який залишався від демонтованого пам’ятника Кірова, на честь якого в радянські часи називався колгосп.

Кажуть, демонтаж монумента ленінградському більшовикові Кірову (справжнє його прізвище – Костріков) не був політичною акцією. Старий пам’ятник у Жаботині демонтували після того, як близько восьми років тому в тріщини його гіпсової голови натекла вода і, замерзнувши серед зими, розірвала ту голову – символічно, як куля, випущена в Кірова у 1934 році.

Зазначають, що Гонта, так само, як і Кіров, у Жаботині ніколи не бував. До речі, зі зворотнього боку п’єдесталу з погруддям Гонти, якого стратили 1768 року, чомусь перераховані прізвища козаків Жаботинської сотні Чигиринського полку зі списку, датованого 1649 роком, що є на 140 років давнішим.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100