реклама Делікат

У липні в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», ініційованого Президентом України Віктором Януковичем, стартує будівництво регіонального перинатального центру. Його зведуть на базі Черкаської обласної лікарні шляхом реконструкції приміщення поліклініки, яку планують закінчити до кінця року.

На будівництво та оснащення центру планується витратити більше 77,7 млн грн, із них 7,5 мільйонів – з обласного бюджету.

У новозбудованому лікувальному центрі обладнають чотири операційних та сім пологових залів, серед яких – 6 індивідуальних. Для вагітних та породіль з інфекційними захворюваннями з’явиться індивідуальний пологовий бокс. Тут допомагатимуть зберегти здоров’я вагітним черкащанкам із найтяжчими патологіями та виходжувати передчасно народжених малят. Майбутній регіональний перинатальний центр у Черкасах розрахований, за попередніми підрахунками, на проведення 2050 пологів упродовж року. Центр для породіль із патологіями обладнають найсучаснішою апаратурою: тут, стверджують фахівці, зможуть зберегти життя недоношених малюків вагою всього півкілограма.

Передчасно народжувані та мало вагові діти потребують особливої турботи: їм необхідна інтенсивна медична допомога, яка не повинна обмежуватися перебуванням дитини в пологовому будинку. За необхідності таких немовлят перевозять в інші лікарні. Утім, транспортування новонароджених у важкому стані тільки збільшує ризик виникнення ускладнень та смертності.

– Від пологового будинку перинатальний центр відрізняється тим, що діти, які в ньому народжуватимуться і потребуватимуть відповідного лікування, не будуть переводитись в інший лікувальний заклад, а матимуть змогу пройти всі етапи інтенсивного лікування та виходжування в його стінах, – наголосила головний позаштатний педіатр, неонатолог Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Світлана Михно. – Саме такий безперервний процес надання медичної допомоги новонародженій дитині дасть можливість значно знизити малюкову смертність та дитячу інвалідність.

У стінах пологових будинків нашої області минулого року народилось 12 798 діток та 2819 за перші чотири місяці цього року. Лікарі відзначають: на Черкащині уже з’явилась тенденція щодо збільшення кількості фізіологічних пологів та зменшення абортів. Так, за даними Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації, у порівнянні з 2011 роком рівень патологічних пологів вдалося знизити із 27,9% до 26,4%. А випадків смерті майбутньої матері при пологах взагалі не було зафіксовано.

– Сучасний стан здоров’я вагітних жінок та їхніх малюків вимагає нових ефективних шляхів його збереження, починаючи з внутрішньоутробної охорони здоров’я плода. Ми очікуємо, що рівень перинатальної смертності вдасться зменшити на 30%, – говорить директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації  Володимир Брожик. – Нині в Черкаській обласній лікарні працює відділення екстрагенітальної патології вагітних, яке надає спеціалізовану акушерсько-гінекологічну допомогу в разі виникнення ускладнень жінкам із різних районів. У цьому відділенні на 30 ліжок можуть проводити не більше 700 пологів на рік. Цієї потужності не вистачає для надання високоспеціалізованої медичної допомоги жіночому населенню з усієї області. Відкриття власного перинатального центру дозволить Черкащині суттєво покращити демографічні та соціально-економічні показники.

За життя і здоров’я матусь та їхніх немовлят боротимуться найкращі лікарі, запевняють у прес-службі Черкаської ОДА. Так, за словами заступника директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталії Лакусти, щоб якомога краще підготуватися до роботи у перинатальному центрі, майбутні фахівці Центру відвідують спеціалізовані тренінги та семінари. А торік було проведено навчання на двох виїзних циклах тематичного удосконалення спільно з Національною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та Харківською національною академією післядипломної освіти.

Наталія Михайлівна наголосила: при створенні перинатального центру на Черкащині жодних звільнень медиків та закриття лікарень не буде. Мовляв, з будівництвом Центру потреба в медичних кадрах тільки зростатиме.

Натомість Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час прес-конференції для регіональних ЗМІ зауважила: в Україні якщо і йде мова про закриття, то мають на увазі «малопотужні пологові відділення на 10 ліжок, де приймають пологи раз на 20 днів». На переконання Міністра, лікарям таких відділень не вистачає відповідної кваліфікації для роботи в екстремальних ситуаціях та під час важких пологів.

– Акушерство й гінекологія не прощає до себе неуваги, – підсумувала Раїса Богатирьова. – Безумовно, там, де відсутня щоденна практика, професійний рівень знижується через об’єктивні причини. Саме в таких відділеннях найбільші материнські та дитячі втрати...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100