реклама

реклама

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменнику Василю Шкляру за роман «Залишенець» («Чорний Ворон»). Про це сам письменник 10 лютого повідомив УНІАН. За його словами, до нього щойно подзвонив один з членів комітету і сказав, що сьогодні відбулося таємне голосування, на якому більшістю голосів – 17 голосів – премію присудили йому.

На Шевченківську премію з літератури цього року, крім Василя Шкляра, претендували поет Павло Вольвач із збіркою «Триб» та Володимир Рутківський із дитячою трилогією «Джури».

Цього року грошову винагорода за Шевченківську премію становить 260 тисяч гривень. Раніше вона становила 130 тисяч гривень, та оскільки Президент України минулого року скоротив число лауреатів до п’яти осіб, а гонорарний фонд – у сумі один мільйон триста тисяч гривень – залишився той самий, то кожному номінанту припаде по 260 тис. грн.

Вручення Шевченківської премії відбувається традиційно у день народження Кобзаря – 9 березня.

Нагадаємо, що роман «Залишенець» («Чорний Ворон») відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу повстанців Холодного Яру проти більшовицької влади у 20-х роках ХХ століття. Головний герой роману – холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон.

Між іншим, автор роману Василь Шкляр наш земляк. Він народився на Лисянщині, хоч пізніше родина переїхала жити до Звенигородки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #2 гонта 11.02.2011 13:42
Найщиріші вітання друже Василю! Гадаю частина гонорару піде на екранізацію "Чорного Ворона", щоб швидше вогонь повіяв...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Експерт 11.02.2011 09:42
То, "ЧИ ПОВІЄ ОГОНЬ НОВИЙ З ХОЛОДНОГО ЯРУ"?????!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100