реклама
Sucurity Police

реклама

Садибу Даховських у селі Леськове Монастирищенського  району оголошено історико-культурним заповідником державного значення.

Фото Сергія Криниці  

Фото Сергія Криниці



Звернення від громади Монастирищенського району на адресу голови облдержадміністрації Сергія Тулуба з проханням врятувати унікальний ландшафтно-архітектурний комплекс надійшло 8 квітня.

Згідно з нещодавнім проектом постанови Верховної Ради України від 18.06.2013 «Про заходи щодо збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» в Черкаській області», внесеним народним депутатом України Антоном Яценком, з метою збереження унікального туристичного об’єкту передбачено низку заходів.

Зокрема, Верховна Рада порекомендувала Кабінету Міністрів України передати цю пам'ятку архітектури на баланс Міністерства культури України та включити її до Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Окрім того, враховуючи особливу культурну, історичну і наукову цінність комплексу, його оголошено історико-культурним заповідником державного значення.

Також під час розроблення проекту Державного бюджету України на 2014 рік заплановано передбачити кошти на проведення капітального ремонту садиби Даховських і, починаючи з наступного року, щорічно забезпечувати в Державному бюджеті на відповідний рік видатки для фінансування в повному обсязі потреб для підтримання комплексу в належному санітарному, протипожежному та технічному стані.

– Черкаська обласна державна адміністрація отримала рекомендацію в тримісячний термін розробити та затвердити програму збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та відновлення його ландшафту. Ми зробимо все можливе, щоб жителі та гості області мали змогу відвідувати цей унікальний комплекс, – зазначив очільник Черкащини Сергій Тулуб.

Довідка

Даховські стали власниками Леськового ще на початку ХІХ століття. Кажуть, що проект палацу, який обрисами нагадує готичний англійський замок, розробив сам Даховський, а в життя його втілив виписаний із Польщі інженер Цехановський. Місцеві жителі заслужено називають цю розкішну садибу «Леськівським дивом».

Унікальну пам’ятку багато років використували не за призначенням, деякий час там навіть був військовий склад. Зараз на територію маєтку вхід закритий, а сама перлина архітектури починає руйнуватись.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100