Фото Сергія Криниці

Фото Сергія Криниці

Вжити невідкладних заходів задля збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» просить Верховну Раду України народний депутат України Антон Яценко. Нещодавно він зареєстрував у Раді проект постанови, яка передбачає передачу зазначеної пам’ятки архітектури на баланс Міністерства культури, а також її включення до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Враховуючи особливу культурну, історичну та наукову цінність, проект постанови передбачає оголошення «Садиби Даховських» історико-культурним заповідником державного значення. Крім того, Антон Яценко запропонував колегам-депутатам передбачити у бюджеті на 2014 рік видатки на проведення капітального ремонту замку, а Черкаській облдержадміністрації – у тримісячний термін розробити та затвердити обласну програму збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та відновлення його ландшафту.

Нагадаємо, народний депутат Антон Яценко неодноразово заявляв, що Леськівський замок має бути доступним для туристів.

- Коли я почав працювати на окрузі, від місцевих краєзнавців дізнався, що замок, якому понад 150 років, знаходиться в аварійному стані та дуже близький до повної руйнації. Звичайно, стояти осторонь проблеми, я не міг. Тому, вивчивши проблему, вирішив подати відповідний законопроект, - зазначає Антон Яценко. - Такий  унікальний архітектурний комплекс, не використовується за призначенням і закритий для відвідувань туристами. Проте, головна проблема в іншому - Леськівський замок знаходиться в аварійному стані і руйнується кожного дня. Прийняття даної постанови дасть шанс зберегти і відносити пам’ятку.

Сьогодні, будівлі, розташованих в межах садиби, здані Міністерством оборони України, на балансі якого він знаходиться, в оренду приватному підприємству. Враховуючи, що це приватна власність, відвідувачів туди не пускають. Згідно з договором, орендар зобов’язаний утримувати пам’ятку в належному стані, проте ніяких робіт по впорядкування та благоустрою, багато років, не проводилося.

Вагомий крок щодо збереження  Леськівського замку зроблено, тепер справа за рішенням депутатів.

Про це інформує прес-служба народного депутата Антона Яценка.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100