Фото з архіву

Фото з архіву

Уже півтора місяці мешканці будинку №4 по вул. 40-річчя Перемоги в Смілі потерпають від свавілля приватного підприємця, який вирішив просто під їхніми вікнами будувати 4-поверхову будівлю.

"Ви всі чули девіз влади: " Ми будуємо нову Черкащину!". Мешканці Сміли точно знають, де будується нова Черкащина – під вікнами нашої 9-поверхівки, – розповідає Тетяна Миколаївна Кисленко з ініціативної групи мешканців будинку. – Будівництво почалося без згоди жителів. 16 і 17 червня працівники підприємця знищили зелені насадження: 12 майже 25-річних дерев, які садили самі мешканці будинку. Потім буквально за 8 метрів метрів від будинку вирили котлован площею 200 кв. м на глибину до 6 метрів, попираючи всі правила й норми. Зараз там на всю кипить будівництво, ми задихаємося від смороду пального, пилу, каналізації, бо коли корчували дерева, десь порушили каналізаційні мережі, я вже мовчу про шум від техніки. На місці цієї забудови проходить великий вузол газових комунікацій. Видно, забудовник це добре "знав", бо під час робіт пошкодили обшивку газової труби. А кілька днів тому екскаватор ковшем зачепив високовольтний кабель, який іде до підстанції, що живить половину мікрорайона.  Ми живемо як на пороховій бочці. Від будівництва йде вібрація грунту, а це загрожує міцності фундаменту панельної 9-поверхівки, збудованої у 1986 році та має неналежний технічний стан. Наш дім може скластися як картковий будиночок – хто тоді відповідатиме за лихо?".

Будинок №4 по вул. 40-річчя Перемоги знаходиться у спальному мікрорайоні Смілі – так званому "53 мікрорайоні". У 5 під'їздах мешкає близько 500 осіб. Аптечно-лікувальний комплекс біля будинку будує приватний підприємець Юрій Бугайов – власник мережі аптек у Смілі. Дозвіл на оренду цієї земельної ділянки йому надали у 2008 році. Він закінчився на початку червня 2013 року. Але депутати міської ради на сесії 27 червня майже одноголосно подовжили підприємцю термін дії договору, проігнорувавши всі звернення громадян. Згідно документу, йдеться про ділянку 347 кв. м. Втім Бугайов "відкраяв" собі не менше 500 кв. м, де й веде зараз будівництво. Подейкують, що це буде зовсім не аптека, яких довкола і так вистачає, а ряд приміщень для здачі в оренду.

Тетяна Кисленко зазначає, що мешканці будинку неодноразово зверталися до різних інстанцій, однак отримували хіба що канцелярські відписки. Реально допоміг смілянам хіба що міський депутат від ВО "Свобода" Володимир Салов, який лобіював їхні інтереси в міській раді.

"Про нашу проблему знає вся Сміла. 17 червня проводили акцію проти забудови, то за три години зібрали 239 підписів на нашу підтримку. Бугайов бігав і погрожував людям прокуратурою. Отакий в нього діалог із мешканцями, – розповідає Тетяна Миколаївна. – Зверталися й до міської влади. Але нам пояснили, що на підставі того, що підприємцю земельну ділянку надали помилково, тепер треба надати взамін іншу. А ділянки роздані, треба її на правах аукціону купувати, а в міської влади нема коштів. По-друге, забудовник вклав багато грошей, мало не 100 тисяч грн., в проектну документацію і може подати до суду за розрив угоди. "Хто за це заплатить?". Тобто, влада турбується за свої кишені, не думаючи, як і де люди будуть жити. Слово "гроші" в нашій справі звучить через кожні 5 хвилин".

1 липня мешканці будинку №4 провели громадські слухання, на які запросили депутата обласної ради Наталію Старікову. Депутата обурило кричуще беззаконня в Смілі. Вона заявила про підтримку інтересів людей.

"Опозиція буде діяти в рамках захисту прав смілян. Підприємець демонструє байдужість заради власної вигоди, брутально ігноруючи думку громади. Мешканці дали мені завдання як депутату і я буду звертатися на всіх рівнях, аби зупинити це цинічне будівництво", – зазначила Наталія Старікова.

Вона зауважила, що сподівається на допомогу народного депутата Павла Петренка ("Батьківщина"), чия громадська приймальня почала працювати з 1 липня у Смілі по вул. Перемоги, 18. "Впевнена, що загальними зусиллями справедливість буде поновлено", – сказала Наталія Старікова.

Про це інформує прес-служба Черкаської обласної організації політичної партії "Фронт Змін.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100