За підсумками дискусії на тему «Медична реформа в Черкаській області: для чиновників чи для людей», що відбулася днями в Черкасах, було прийнято резолюцію, в якій учасники слухань звертаються до органів місцевого самоврядування з вимогою накласти мораторій на закриття і скорочення медичних закладів. Також учасники слухань просять місцеву владу знайти можливість для відновлення повноцінної роботи медичних установ у тих населених пунктах, де відбулася їх реорганізація без врахування думки громади.

Прийняту резолюцію направлено до Міністерства охорони здоров’я України, керівникам міської та обласної влади Черкащини, а також керівникам всіх районних адміністрацій та рад області.


Учасники слухань вважають позитивом те, що чи не вперше для обговорення суспільно важливої теми зібралися представники влади, опозиції, громадських організацій, лікарі і пацієнти. Вони просять владу до вересня оприлюднити інформацію щодо працевлаштування людей, звільнених з реорганізованих медичних закладів та поінформувати про долю приміщень колишніх лікарень і амбулаторій.

Народні депутати наголошують на необхідності публічних слухань в кожному регіоні, де планується реорганізація медичних закладів. Адже, за словами голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров'я, народного депутата Святослава Ханенка, необхідно знаходити компромісні рішення, оскільки реакція людей на медичну реформу може набрати непрогнозованих негативних масштабів.

Народний депутат Микола Томенко нагадав, що Президент України говорить про необхідність проведення реформи задля поліпшення якості медпослуг. Натомість, на практиці реорганізація часто призводить до погіршення доступу до медицини громадян. Тому у ВР зареєстровано постанову про мораторій на закриття медзакладів.

Представники опозиції однією із найболючіших проблем вважають хронічне недофінансування галузі. Наразі на ліки для ФАПу виділяється 70 грн. на місяць, а амбулаторії - 200 гривень.

– У нашій країні на медицину виділяється лише 3% від ВВП, тоді як у європейських країнах ця частка сягає 7%, - наголошує народний депутат Ірина Геращенко. – Минулого року галузь була недофінансована на 43 мільйони гривень.

Тому народні депутати будуть вимагати збільшити фінансування медицини у бюджеті на 2014 рік до 5% від ВВП.

На брак коштів скаржилися і представники влади, зокрема керівник меддепартаменту ОДА Володимир Брожик і директор департаменту охорони здоров’я міста Олег Стадник.

Разом з тим, народні депутати вважають, що не можна всі проблеми галузі списувати на недофінансування. Надзвичайно болючими залишаються корупція в сфері медицини, непублічність проведення реформи, небажання влади враховувати думку громади при реорганізації закладів, непродумана реформа галузевої медицини, зокрема, педіатрії.

Про це інформує прес-служба Черкаської обласної організації партії «УДАР».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100