Цього року на Черкащині до збирання підлягає 319,6 тисяч гектарів ранніх зернових та зернобобових. На сьогодні зібрано вже 151,7 тисяч гектарів, що становить 47,5 % до завдання. Про це в коментарі «Прочерку» повідомив начальник відділу землеробства Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Василь Харченко.

– На сьогодні намолочено 666 тисяч тонн ранніх зернових та зернобобових при середній урожайності 43,9 центнерів з гектара. Якщо порівнювати з минулим роком, то на цю дату торік був 31 центнер з гектара, – зазначив Василь Олександрович.

Фото з сайту Черкаської ОДА

Фото з сайту Черкаської ОДА


Що стосується озимої пшениці, то збиранню цього річ підлягає 209,8 тисяч гектарів. На сьогодні зібрано 119 тисяч гектарів, що становить майже 57 % від загальної площі до збирання. Уже намолочено 543 тисячі тонн зерна при середній урожайності 45,7 центнерів з гектара. На цю дату торік урожай становив 35 центнерів з гектара.

За словами Василя Харченка, на сьогодні Черкащина є лідером з урожайності в Україні.

– Ця тенденція зберігається третій рік поспіль завдяки впровадженню у виробництво високих технологій вирощування рослин. Зокрема, це 100% протруєння насіння та районовані сорти (тобто рекомендовані наукою для вирощування нашої зони). Також велика увага приділяється підживленню рослин. Якщо порівняти з минулим роком, то тоді було внесено 107 кг мінеральн добрих в діючій речовині на гектар, у цьому ж році виходимо на 140 кілограм діючої речовини на один гектар, – зазначив Василь Харченко.

На його переконання, сьогоденні погодні умови позитивно впливають на врожайність.

Фахівець сподівається, що цьогоріч Черкащині вдасться зібрати 3,4-3,5 тонн зерна.

– Якщо говорити про дощі, що зараз проходять, поки вони не є критичними для колосових ранніх культур. Також вони потрібні для сої, буряків і кукурудзи – тих культур, що збиратимуть пізніше, – наголосив він.

Цьогоріч найбільшої урожайності озимої пшениці досягли господарства Чорнобаївщини – 52,6 центнерів з гектара і Тальнівщини – 50,8 центнерів з гектара.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100