Начальник Головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, головний державний санітарний лікар області Віра Чиж критично ставиться до відомої телепрограми «Ревізор», що транслюється на «Новому каналі». Про це вона сказала в інтерв’ю газеті «Черкаський край».

– Може, Ольга Фреймут й виховує і рестораторів, і споживачів, але я дивлюсь на програму критично. Іноді відзнаку вручають там, де є серйозні порушення. Часто показують великий розкішний зал для відвідувачів, а кухня така, що повернутися немає де. Але я не знаю критеріїв відзнаки, тому важко говорити, – коментує Віра Чиж.

За її словами, «Ревізор» цікавий тим, що в програмі на кухню може зайти стороння людина. Хоча для Європи це вже давно – норма.

– За кордоном так прийнято, що громадяни можуть заходити на кухню, відвідувач може попросити, щоб страва готувалася у нього на очах. Вони там не бояться контролю, бо дотримуються всіх санітарних норм і правил. За кордоном підприємець, перш ніж відкривати заклад харчування, декларує, що він несе за це повну відповідальність. А от якщо його перевірили планово або була скарга й він не дотримується вимог декларації, йому забороняють діяльність і відновити її майже неможливо.

Натомість в Україні за недотримання вимог, каже пані Віра, на посадову особу максимальний штраф – 425 гривень. А на громадян, до яких належать ФОПи (фізичні особи-підприємці), – 204 гривні. Призупинення експлуатації – за рішенням адмінсуду.

Насамкінець Віра Чиж дає черкащанам кілька рекомендацій, як вберегти своє здоров’я в ресторанах та кафе.

– Слід бути більш пильними. Оминати стихійні ринки. Вивчати маркування продуктів, перевіряти термін їх придатності, особливо акційних. Замовляючи влітку страви в кафе й ресторанах, краще обирати ті, які гарантовано піддаються тривалій термічній обробці, нескладні страви (салати без м’ясних, рибних компонентів, яєць, тістечка без крему).

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #6 интересно 18.08.2013 18:15
Должен же кто то нас информировать где антисанитария.Больше бы таких передач! И наказывать построже виновных. А то страшно уже и заходить в какое то заведение, только и думаешь: травонусь или обойдется в этот раз.И всегда все безнаказанно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 незнайка 17.08.2013 13:25
От посещения заведений заезжей ни у хозяев ни у обслуживающего персонала ни знаний ни санитарных книжек не добавится Местный менталитет возьмет верх
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #4 капец 17.08.2013 10:21
г**но цей ревізор, от і все
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 Фугас 17.08.2013 09:13
Фреймут делает свою работу. Это что, попытка обратить на себя внимание присоседившись к известному имени? Если Чиж знает, как должно быть, то почему из черкасских ресторанов люди пачками уходят в инфекционку?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Sigyn 16.08.2013 19:32
Віра Чиж - звичайно не Кетрін Кін, що представляє Штирліца за кордоном. Але вона має рацію :-) :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Karton 16.08.2013 18:54
Ми так само це розуміємо,елеме нтарне шоу.І все.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100