Афера на заробітчанах набула шокового розмаху. Більше 700 українців намагалися поїхати до Фінляндії, де упродовж літа та осені мали збирати ягоди. Заплатили посереднику з Києва від 300 до 500 євро. Та він зник. Постраждалих - від Луганська до Тернопілля. Новини «Вікна» телеканалу СТБ з'ясували подробиці ошуканства. Виявилося, що міліція відмовляється затримувати ділка, навіть знаючи, де він ховається.

фото - www.goodnewsfinland.com

фото - www.goodnewsfinland.com



Цими днями вона з сином мала б ходити фінськими лісами, шукаючи ягоду чорницю. Там за таку роботу платять зо півтори тисячі євро на місяць. Натомість, нині жінка чалапає в пилюці по узбіччю в Україні.

«На 8 тисяч, ми по 400 євро віддали просто так», - каже Наталя Любчик, постраждала внаслідок афери.

yagod1 Наталя з сином за мандрівку заплатили чималі гроші, це десь півроку роботи в Умані, але не отримали навіть віз у паспорти. Фірму «Бізнесинтилдженсгруп» порадив родич, який там і працював.

«Вислав нам договора, які ми повинні були заповнити і відправити по новій пошті. Їм заплатили гроші через банк», - розповідає Наталя Любчик, постраждала внаслідок афери.

У договорах все було ідеально: 5-денний робочий тиждень у фінському лісі, комфортні умови проживання. Директор, Олександр Скітченко, приїхав до Умані агітувати сам, на великому джипові. Наталя каже, документами гостарбайтерів у нього було забите все авто.

Забрав паспорти, гроші на оформлення та наче в воду шубовснув. За два тижні вийшов на зв'язок і попросив ще грошей. Наталі терпець урвався. Вона ледве змогла повернути собі документи. Віддав їх секретар фірми, а от Олександра Скітченка ніхто більше не чув і не бачив.

«І не двісті чоловік, а сімсот чоловік таких як я», - каже Наталя Любчик, постраждала внаслідок афери.

Але 60 студентів з Миколаївщини таки поїхали на Північ. І там не знайшли ані обіцяної роботи, ані, тим більше, райських умов проживання. Повернулися минулого тижня, ледь живі.

«Вікна» знайшли фінську організацію, яка за словами Скітченка, мала прийняти всіх заробітчан.

«Я не знаю, хто такий Олександр Скітченко, вперше чую це прізвище. У нас понад 50 українців, усі приїхали за контрактом, але в нас надійні партнери в Україні, з якими ми працюємо багато років», - відповів представник фінської фірми Еса Хонканен.

Скітченко (у центрі) не відповідає на телефонні дзвінки людей, яких він ошукав

Скітченко (у центрі) не відповідає на телефонні дзвінки людей, яких він ошукав

Окрім простих людей, Скітченко, твердять слідчі, дурив і турагенції. Він удавав, наче домовився із Фінляндією, показував фальшиві домовленості та фотографії з місць збирання чорниць. Турагенція шукала людей для участі у поїздці. Зрештою, після зникнення Скітченка ця харківська турфірма змушена була заплатити ошуканим клієнтам зі своєї кишені.

«Это Киев, это Запорожье, Харьков, Ровно, Винница, Николаев, по-моему, тоже есть. Ну, где-то заработал он, я думаю, что тысяч 250 евро, он заработал на этом всем деле.  Это вот за сезон», - підрахував Станіслав Березанський, директор рекрутингової компанії.

Єдині, кому поки що вдалося знайти пройдисвіта, виявилися міліціонери. Після заяви Наталі, вони мали з ним бесіду, і він навіть чесно пообіцяв усе повернути.

«Працівник міліції, яка займалась розслідуванням, зв'язалась з організатором цих поїздок, і він сказав, без питань, вони напишуть нам заяви, ми повернем. Ми закрили кримінальне провадження», - повідомив Микола Жукович , речник міліції Київщини.

Наталя знову і знову телефонує Скітченку, сподіваючись-таки повернути гроші.

Міліціонери кажуть, єдиний шлях - подати до суду, і після четвертого чи п'ятого засідання, якщо ошуканець не з'явиться, його оголосять у розшук. А доти він ладен робити з трьома мільйонами гривень простих українців, що йому заманеться.

ВІДЕО цієї новини«Чорничний» аферист ошукав 700 українців на мільйони гривень

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 незнайка 18.08.2013 22:05
Интересная простая украинка из Умани-400 евро наличняком-безработная одинокая женщина с несовешнннолетн им ребенком Кажуть-погано жить в Украини
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100