Нещодавно в Золотоноші побували гості з російського міста Томськ – сценарист і телеоператор тамтешньої телестудії, які зніматимуть фільм про свого земляка, Героя Радянського Союзу Федора Зінченка. Їх супроводжувала донька Героя Тетяна Федорівна, котра нині проживає в Черкасах, пише газета «Черкаський край».

Федір Зінченко – перший комендант німецького рейхстагу. Це бійці його полку 24 квітня 1945 року першими ввірвалися на окраїну Берліна й, оволодівши центральним каналом, вийшли до річки Шпре, це його бійці Михайло Єгоров і Мелітон Кантарія 30 квітня 1945 року о 22.50 годині підняли прапор Перемоги над рейхстагом (в історії «загубилося» прізвище розвідника Василя Кондрашова). 31 квітня 1945 р. Федору Зінченку було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Він був нагороджений багатьма орденами й медалями колишнього СРСР та іноземних держав.

Із 1950-го року вийшов у відставку і до 1966-го жив з сім'єю в Золотоноші, де виросли і його діти. Із Золотоноші родом його дружина Зінаїда Сергіївна. Родові корені Зінченка теж із Золотоніського повіту: у селі Богодухівці проживали його предки, яких за участь у якомусь із бунтів цариця Катерина ІІ вислала до Томська.

У Золотоноші спершу сім’я жила в батьківській хаті по вулиці Пролетарській, а потім збудувала свій будинок у Шефському провулку. Гості побували в цих місцях, а також в краєзнавчому музеї, де зберігається чимало цікавих експонатів. Науковий співробітник музею Віта Ямборська провела для них цікаву екскурсію. Томські телевізійники обіцяли використати матеріал у фільмі, а Тетяна Федорівна, походивши місцями своєї юності (вона закінчила Золотоніську міську школу №2, за професією – теж педагог), пообіцяла передали для золотоніського музею цікаві експонати.

Федір Зінченко з родиною у 1966 році переїхав до Черкас, велику увагу приділяв патріотичному вихованню молоді. Його не стало у жовтні 1991 року, а в 2009 році на будинку, де він проживав, встановили меморіальну дошку.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #2 стецько 18.08.2013 23:06
он же не член УПА ?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Как 18.08.2013 22:30
Интересно, в 45-м в апреле был 31 день??? :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100