До кінця тижня на Черкащині пануватиме сухе, спекотне літо, повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Так, максимальні температури вдень очікуються вище +30º, нічні – в межах +10..15º. Опадів не очікується.

Минулими вихідними на Черкащині спостерігалася суха, комфортна погода із температурним фоном +21..22º, що на 2º вище кліматичної норми.

Станом на 18 серпня на Черкащині в південно-східних районах області утримується надзвичайна (5-го класу) пожежна небезпека, на решті частині області – середня (3-го класу). Синоптики наголошують, що на Чигиринщині вже більше місяця не спостерігалося ефективних опадів, тому показник пожежної небезпеки в 2,5 рази перевищує критичні значення. Клас пожежної небезпеки на Черкащині надалі зростатиме.

Високі температури та дефіцит опадів, що спостерігаються, ще із другої половини липня зумовили розповсюдження ґрунтової засухи на всій території Черкаської області. Так, запаси вологи в орному шарі ґрунту практично відсутні: на глибині 10 см – 0 мм, а на глибині 20 см – менше 5 мм. Це при тому, що для появи сходів озимини необхідно вологи в орному шарі більше 20 мм.

Варто також відзначити, що із 16-го серпня в Черкасах спостерігається суховій, тобто максимальна температура повітря – +27,7º, максимальна швидкість вітру – 12м/с і мінімальна вологість повітря – 24%.

Такі погодні умови ускладнюють підготовку ґрунту та сівби ріпаку, яка розпочалася із середини серпня в сухий ґрунт. Також негативно впливає на овочеві та цукрові буряки, у яких ще триває вегетація, зменшуються прирости, спостерігається в’янення та засихання, сонячні опіки.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100