Голова комітету з питань свободи слова та інформації, народний депутат з Черкащини Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра та Президента з вимогою втрутитися в ситуацію із вільним продажем в аптеках, кіосках «Укрпошти», супермаркетах 35-градусних настоянок ТМ «Цілющий» виробництва ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор». Дозволи на продаж настоянок «З хріном», «З перцем і медом» тощо дало Міністерство охорони здоров’я, йдеться на сайті Томенка.

За словами Миколи Томенка, вже майже півроку з дозволу МОЗ «Златогор» випускає і продає як «харчовий продукт для спеціального дієтичного споживання» настоянки ТМ «Цілющий» – «З хріном», «З медом та перцем», «З женьшенем», «З прополісом та медом» тощо.


– Однак ідеться не лише про злочинну по відношенню до людей, але й корупційну аферу, – переконаний Микола Томенко. – Адже Державна податкова адміністрація звільнила цю продукцію від акцизів, бо зазначена продукція офіційно не належить до алкогольних напоїв, відтак на неї не поширюються вимоги чинного законодавства щодо оподаткування та маркування марками акцизного податку, дотримання мінімальних оптово-відпускних цін.

До того ж, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не забороняє пряму рекламу цієї 35-градусної настоянки, оскільки вона не є алкогольним напоєм відповідно до експертизи Міністерства охорони здоров’я.

Підсумовуючи, Микола Томенко запевняє, що керівники держави повинні втрутитись у ситуацію, бо «є верхом цинізму «лікувати» в аптеках громадян дешевою горілкою (півлітрова пляшка настоянки ТМ «Цілющий» коштує трохи більше 20 грн, а 0,25 л – близько 10 грн), а також необхідно прибрати з телебачення рекламу 35-градусної настоянки, яка нібито «сили повертає і настрій підіймає».

Натомість на сайті Міністерства охорони здоров’я пояснюють: продукція ТМ «Цілющий» (настоянки «З хріном», «З прополісом та медом», «З лимонником та зеленим чаєм», «З женшенем», «З перцем та медом», виробництва ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор», Україна) справді належить до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання та внесена до державного реєстру.

Згідно з висновком Державної санітарно-епідеміологічної експертизи настоянки ТМ «Цілющий» можуть бути реалізовані у заявленій сфері застосування (через спеціалізовані магазини і відділи, аптечну мережу та за прямими замовленнями).

Водночас, з метою дотримання вимог статті 39 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», Міністерство охорони здоров'я України розглянуло та погодило виключно текст реклами до настоянок ТМ «Цілющий», у якому, зокрема, зазначено, що така продукція не є лікарським засобом, перед застосуванням потребує консультації лікаря та може реалізуватись лише в аптеках та спеціалізованих відділах торговельних мереж.

Крім того, з метою попередження незаконного розповсюдження спеціальних харчових продуктів та їх несанкціонованої реклами, МОЗ України зверталось до Генеральної прокуратури України та неодноразово до Міністерства внутрішніх справ України, Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів у межах повноважень вживати заходів відповідного реагування.

реклама

Коментарі  

 
+6 #8 Кукиш 10.10.2013 09:27
Если продукция произведена легально (а настойки ЗЛАТОГОРА такими являются), то Коле не пиарится надо, а работать над законами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 Гурман-философ 10.10.2013 08:34
Не всяко пойло "Битнер"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Узурпатор 09.10.2013 18:34
У Томенко метод: напоминать о себе не конкретными делами, а разной возней, на которой можно "срубить бабла".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Косач 09.10.2013 18:32
На фото видно супер лікувальний ВІГОР, який вже більше 15-ти років продається в аптеках. Чогось за весь цей час його Коля жодного разу "не помітив". Мабуть все-таки справа не в принциповості, а у відкатах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 Владимир 09.10.2013 16:12
Наверно откат не получил :D вот и хочет закрыть завод :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 незнайка 09.10.2013 16:08
Теперь на опохмел песни ГРЫНЖОЛОВ слушать будем
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Loki 09.10.2013 15:55
Переименовать смолокурню в "«золотоніський лікеро-фармацевтичний завод «златой серж»" и продавать продукцию только в аптеках! Говорят, шо переименования также хорошо помогают при головной боли, возникающей при вопросах сбыта продукции. Как я помню, сбыт "настойки боярышника" у аптечных зачинателей настоянкового движения, пользовался в своё время тоже нэ абы якою популярнистю. Многие с утра снимали ей не только вчерашнюю головную боль, но и делали уже сегодня задел на завтрашнюю покупку)))).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Фугас 09.10.2013 15:54
Молодец Томенко. Все гадал, кто же об этом скотстве наверху скажет. Посмотрим, поможет ли Русалиной кучмовская крыша.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100