Депутатська група «Вільних демократів» у Черкаський міській раді називає бюджет міста, ухвалений минулого тижня, таким, що не відповідає інтересам черкащан.

Прихований дефіцит становить понад 56 млн грн – це майже трьохмісячний фонд заробітної плати працівників бюджетної сфери. Незабезпеченість по галузі освіти – 22 млн грн, охороні здоров’я – 30 млн, підрахували «Вільні демократи».

Натомість депутати затверджують статті видатків, де сотні тисяч гривень виділяються на програми організації святкування, підтримку ЗМІ, розвитку персоналу та депутатів, десятки мільйони на утримання чиновницького апарату та інше. А по деяких напрямках, які є потрібними і актуальними для громади Черкас, фінансування урізається удвічі, а подекуди і не передбачається взагалі.

На чому втрачає бюджет-2014?

«Нова влада» Черкас очікує недофінансування на рівні 42 млн. грн.  по податку на доходи фізичних осіб. Цей податок сплачують з тих, хто офіційно працює, отримуючи «чисту» зарплату, а не в «конвертах». Ліквідувати цей дефіцит можна двома шляхами:

-створювати нові робочі місця – а це займатися пошуком інвесторів, відкривати нові виробництва;

-боротися із виплатою заробітних плат «у конвертах».

– Найцікавіше, що очікують надходження по цьому податку майже на рівні минулого року. У мене складається враження, що Віктор Білоусов навіть не збирається шукати інвесторів, працювати у напрямку створення нових робочих місць, боротися із виплатою зарплат у конвертах, –  зазначив голова депутатської групи «Вільні демократи» Олег Ліходькін.

Також «нова влада» очікує надходжень цього року з податку на прибуток комунальних підприємств на рівні 1 млн. Хоча в бюджеті закладають 6 млн. Дефіцит – 5 млн.

Торік, наприклад, комунальні підприємства перерахували до міського бюджету податку з прибутку на суму 7,5 млн. грн. Це насамперед свідчить про те, що комунальні підприємства за часів команди Одарича працювали з прибутком, приносячи доходи міському бюджету. Натомість свого часу опозиція, яка нині вже стала владою, неодноразово заявляла, що «Одарич довів комунальні підприємства до банкрутства». Нині ж ми бачимо, що саме команда Віктора Білоусова заганяє підприємства на дно, очікуючи зменшення в сім разів їхньої прибутковісті.

Куди витрачатимуться кошти міського бюджету?

44,8 млн грн на чиновників

Цього року на утримання апарату управління міськвиконкому (чиновників, які там працюють) передбачається 44,8 млн. грн. Це майже рівень минулого року. Це свідчить про те, що жодного скорочення, зменшення витрат по чиновницькому апарату не відбулося.

-Віктор Білоусов неодноразово заявляв, що вони скоротять кількість чиновників, зменшать витрати на них. Наприклад, торік він повідомив, що кількість чиновників мерії зменшилася на 50 осіб. Як бачимо, загальна сума видатків на утримання апарату управління не зменшуються. Виходить, що слова секретаря міської ради Віктора Білоусова – це просто піар? - зазначив Олег Ліходькін.

«Цікаві» бюджетні моменти:

Програма святкування

Цього року на Програму організації та проведення святкових заходів у Черкасах передбачили 715 тис. грн. Це при тому, що свого часу Віктор Білоусов критикував команду Сергія Одарича за планування коштів по цій Програмі. Нині ж сам планує 715 тис. на організацію святкових заходів у Черкасах.

Програма підтримки ЗМІ

Понад 1 млн. грн. цього року запланували виділити на програму підтримку засобів масової інформації. Власне на піар «нової влади». Левову частку коштів скерують в статутний фонд Комунального підприємства Міське інформаційне агентство «Черкаси» ніби на придбання обладнання та облаштування студії. Нагадаємо, що КП МІА «Черкаси» очолює депутат міської ради, активний опонент відставленого міського голови Валерій Воротнік.

Цікавим у цій ситуації є те, що у минулі роки вже виділялися кошти і на придбання камер, облаштування конференц-зала, сайту міської ради, купівлю моніторів та інше для МІА «Черкаси».

Програма розвитку системи органів самоорганізації населення

У Черкасах налічується 19 комітетів самоорганізації населення. Вони співпрацюють із жителями, організовують різноманітні спортивні і культурні заходи у своїх мікрорайонах, на День Перемоги проводять «сусідські столи», влаштовують суботники та інше. КСНи мають приміщення, два представники (зазвичай голова і секретар) отримують хоч і мізерну, але все ж таки заробітну плату з міського бюджету.

Відсутність у бюджеті цієї програми може призвести до блокування роботи комітетів самоорганізації населення, працівники не отримуватимуть заробітну плату, комунальні послуги за приміщення не оплачуватимуться. Як наслідок – комітети самоорганізації населення не проводитимуть запланованих заходів, не зможуть обслуговувати жителів, надавати їм довідки, характеристики тощо.

Програма сприяння проведення змагань національного та міжнаціонального рівня

На виконання цієї Програми команда Віктора Білоусова передбачила удвічі менше коштів, ніж це планувала команда Сергія Одарич. На початок 2013 року – 72,4 тис. грн., а на початок 2014 року – 31,5 тис.

-Фактично Віктор Білоусов знищує спорт у Черкасах. Ми свого часу ставили завдання проводити протягом року в Черкасах 15-17 Чемпіонатів України з різноманітних видів спорту. Черкаси по суті вже перетворювалися на спортивну столицю України. У нас традиційно проходили змагання з греко-римської боротьби, стрільби з луку, тріатлону, боксу тощо, - говорить Олег Ліходькін.

Проведення змагань всеукраїнського рівня – це можливість «влити» в економіку міста сотні тисяч гривень.

Один такий Чемпіонат – це 300-400 спортсменів, які приїздять до Черкас з різних куточків, вони проживають у наших готелях, купують товари і продукти в наших магазинах, харчуються в наших ресторанах та кафе. У середньому один такий Чемпіонат приносить в економіку міста близько 250 тис. грн. Це в десятки разів більше, ніж планує влада на організацію національних змагань у Черкасах.

«Тромбоемболітична» програма

Ця програма, а відповідно і фінансування, відсутні в міському бюджеті взагалі. Суть її полягала у тому, що за рахунок міського бюджету купувалися тромболітики, які вводилися хворим при інфарктах. Одна ін’єкція коштує понад 20 тис. грн. Черкаси стали одним з перших міст в Україні, де запровадили безкоштовну  тромболітичну терапію. В інших містах ця послуга була платною. Тобто родичі хворої людини мали швидко зібрати необхідну суму коштів, щоб лікарі  ввели препарат.

Завдяки впровадженню в Черкасах безкоштовної тромболітичної терапії вдалося врятувати не одне людське життя.

Між тим цього року ця програма, а відповідно і фінансування, відсутні в міському бюджеті.

– Враховуючи, що станція «Швидкої медичної допомоги» передана на утримання обласного бюджету, то і фінансувати цю програму мали б звідти. Але там цієї програми теж немає. Виходить, що нині черкасці, яких «схопить» інфаркт, залишаться сам на сам із проблемою, – зазначає Олег Ліходькін.

Програма зайнятості населення

Цього року фінансування на цю програму скорочено на 40%. Якщо команда Одарича у 2013 році планувала 300 тис. грн., то команда Віктора Білоусова у 2014 році передбачила «на зайнятість населення» лише 178 тис. грн.

Тому депутатська група «Вільних демократів» вважає ухвалений бюджет Черкас на цей рік таким, що не відповідає інтересам громади міста.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #18 незнайка 07.02.2014 18:53
Почему о Яме за Драмтеатром ни одного слова?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 Володя М 07.02.2014 17:36
Цитую Валера В:
Верніть Одарича


Та капець! 100%, колего!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 Для Крапиви 07.02.2014 17:27
Цитую тирло:
дайте відповідь як розікрали ЧЕЛУАШ,КТП, Реу іт.д.іт.п., Ліхотькін і компанія! Білоусов хоч вкрасти не навчений,а ви всі з вудочками й досі в долі


Якби розікрали, то в бюджеті за минулий рік не було б цифри: 7,5 млн грн податок з прибутку комунальних підприємств.
Логіку включить.
А на цей рік закладають 1 млн, проти 7,5 млн. минулого року.
То хто доводить до банкрутства?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 тирло 07.02.2014 17:11
дайте відповідь як розікрали ЧЕЛУАШ,КТП, Реу іт.д.іт.п., Ліхотькін і компанія! Білоусов хоч вкрасти не навчений,а ви всі з вудочками й досі в долі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #14 Валера В 07.02.2014 17:07
Верніть Одарича
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 yazon din alt 07.02.2014 14:47
Цитую Д...:
Пане Олеже! Як би Ви переймались дійсно цифрами і бюджетом , то знали би ,що дефіцит по зарплаті скоротився на 2 млн.грн.в ході розгляду проекту .Тепер заробітна плата галузі фізкультура забезпечена 100%.А за комунальні підприємства краще не говоріть нічого. Те , що зроблено в попередні роки з ними це питання ще ,думаю,повернет ься на порядок денний.

От того ,что дефицит замаскировали - денег на зарплаты не прибавилось. И разбазаривание бюджета на всякую коррупционную зрень, уничтожение образования и здравоохрнения - ФАКТЫ, ПРописанные уважаемым в...рьём в этом недобюджете.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #12 yazon din alt 07.02.2014 14:19
Цитую Розуміючий:
В команді тих, хто працює зараз при владі, завелися інтернет-тролі.
Серед них навіть депутати міської ради, прес-служба і деякі штаби партій.
Задача групи: коментувати, вихваляти владу, Білоусов, змінювати акценти по Тулубу, мочити опозицію.
Серед інших задач ставити плюсіки чи мінусіки на Прочерку.

Цитую говорун:
Пане Ліходькін, ну змиріться вже з тим, що обіцяного Вами колапсу не сталося і не станеться. Гірше не стало точно.

А вот это - кому как. Уважаемым в...рам даже лучше стало. А вот ЧЕРКАЩАНАМ не сладко было и при Одарыче, а нынче - вообще гаплык всему...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Ліки 07.02.2014 14:04
Що б там не казали посіпаки Біло**усова, а при Одаричі був результат, дороги! освітлення на вулицях! гаряча вода! ліфти!
А що зробили Біло**усов і г*пкомпанія - бордюри поставили? сміх та й годі.
Навіть те що було зроблено Одаричем не можуть утримати на належному рівні. Дороги не роблять, опалення, вода і ліфти з перебоями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 yazon din alt 07.02.2014 13:39
Цитую федор принципиальный:
одар,как ни один мэр раздул штаты для своих блатных,в том числе и лиходькина,один надцать департаментов,ч иновники которых дублировали ранее созданные управления,замы ,помы,директора ,а вот уборщицу или нянечку в школу и ли детсад-ЗАСЬ,ну что было взять с одра-десять классов образования,вит ал постоянно в облаках.

Ну, ушёл Одварыч. И шо, стало меньше бездельников в гориспполкорме ,еоторые целыми дями на Прочерке друг на друга пасквили строчат? При Одарыче хоть Сысоевых в начальниках депкартаментов не было!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #9 Розуміючий 07.02.2014 13:34
В команді тих, хто працює зараз при владі, завелися інтернет-тролі.
Серед них навіть депутати міської ради, прес-служба і деякі штаби партій.
Задача групи: коментувати, вихваляти владу, Білоусов, змінювати акценти по Тулубу, мочити опозицію.
Серед інших задач ставити плюсіки чи мінусіки на Прочерку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100