Представники творчої інтелігенції Черкащини підтримують ініціативу глави держави назвати день народження Тараса Шевченка 9 березня Днем національного примирення. Про це йдеться в тексті листа-звернення, яке підписали лауреат Шевченківської премії, архітектор Сергій Фурсенко, директор Шевченківського заповідника Василь Тулін, багаторічна літописець-хранитель Тарасової могили Зинаїда Тарахан-Береза та інші представники творчої та наукової інтелігенції області.

«Ми, земляки великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка, підтримуємо висловлену на засіданні Громадської гуманітарної ради ініціативу Президента України про оголошення 9 березня – дня, коли весь світ визначатиме 200-літній ювілей Тараса Шевченка, – днем національного примирення», – наводить цитати із листа прес-служба Черкаської ОДА. – «Це мудрий крок до єдності та припинення розбрату, крок до порозуміння та діалогу. Адже від чвар всередині держави програє, перш за все, народ: страждає економіка, культура, політичний імідж країни. Великий Кобзар молив Господа про кращу долю для народу – «А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли»... Кожен із нас повинен дослухатися до його слів, почути їх серцем. Найвизначніші поняття, на яких тримається все людство, – це вічні цінності, братерство і злагода між людьми»

Громадяни України, та й українці всього світу зараз із глибоким хвилюванням сприймають теперішні події в державі. Для демократичного розвитку суспільства перш за все потрібно, щоб всередині країни був мир. Саме омріяне і вимолене шевченкове «єдиномисліє» навколо головних цінностей нашого буття і державності дуже потрібне зараз Україні. Немає нічого святішого для нас зараз, ніж Україна. Від нас усіх зараз залежить її подальша доля.

І ми, представники громади Черкащини, готові зробити все, щоб на нашій землі запанував мир і братолюбіє».

Звернення підписали:

Тулін Василь Іванович – директор Шевченківського національного заповідника в Каневі

Тарахан-Береза Зинаїда Панасівна – кандидат філологічних наук, Заслужений працівник культури України, лауреат премії імені Вернадського, провідний науковий співробітник Шевченківського національного заповідника в Каневі.

Фурсенко Сергій Михайлович – архітектор, лауреат Шевченківської премії, член обласного осередку Національної спілки архітекторів України

Голиш Григорій Михайлович – кандидат історичних наук, доцент, директор Наукової бібліотеки Черкаського національного університету, член обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Зайнчківська Лідія Іванівна – народна артистка України, художній керівник комунального закладу «Черкаська обласна філармонія»

Іщенко Юрій Петрович – голова Черкаської організації Національної спілки художників України

Крючков Віктор Григорович – член обласної організації Національної спілки художників України

Дяченко Олександр Миколайович – художній керівник Симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії

Лега Юрій Григорович – доктор технічних наук, професор, академік Міжнародної академії комп’ютерних наук і систем, Заслужений працівник освіти, ректор Черкаського державного технологічного університету

Кузьмінський Анатолій Іванович – доктор педагогічних наук, член-кореспондент Національної Академії педагогічних наук України, професор, Заслужений працівник освіти, ректор Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького

Побірченко Наталія Семенівна – член-кореспондент Національної Академії педагогічних наук України, професор, ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Чабан Анатолій Юзефович – доктор історичних наук, професор

Лазуренко Валентин Миколайович – доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України

Губенко Інна Яківна – повний кавалер ордена «За заслуги», Заслужений лікар України, директор Черкаського медичного коледжу

Гнідая Софія Анатоліївна – директор Смілянського природничо-математичного ліцею

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #30 Кара 22.02.2014 08:36
Оскільки цей пост час від часу переглядають підписанти, повідомляю, що інтелігенція України і Черкащини мають й інше звернення, - більш розумний "ультиматум" владі!

Підписатися можна ось тут http://education-ua.org/ua/articles/210-zvernennya-naukovo-pedagogichnoji-gromadi-ukrajini

І не дай Боже, ми не побачимо там Ваших прізвищ! Вважатимемо, що одобряєте дії кривавого диктатора. Розправа прийде і до Вас!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #29 Борис Юхно 18.02.2014 08:55
1.Взагалі-то ті люди ніде не назвали себе "елітою", є "земляки....Шевченка" і є "представники громади Черкащини". По ходу, кожен з нас така сама "еліта", як і вони. 2. А ось те, що питання зазвучало саме так - "заслуга" нинішньої влади. Та й яке "національне примирення"? Нація що, воювала між собою? Йдеться про формальне бажання влади "помиритися" з народом після кийків, смертей, крові, тіл у лісах... І "творча інтелігенція" усього лише пропонує нам з нагоди ювілею впасти у безпамятство.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #28 Соня 17.02.2014 22:38
А хто бачив цей лист-звернення? І чи дійсно там стоять підписи усіх цих людей? А може якісь спритні чинуші, щоб вислужитися перед П за них вирішили і прокукарікали, сподіваючись, що людина не підніматиме галасу?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #27 проф. плейшнер 17.02.2014 18:16
Цитую Лаборант запасу:
Складається враження, що науковість товарища Плейшнера обмежується знаннями двох наукових термінів: SCOPUS та індекс Хірша. Треба бачите проблему ширше і глибше, як представнику одного із факультетів на другому поверсі.


Я до факультету на другому поверсі не маю жодного стосунку, для мене було б ганьбою пов'язувати себе з одним з найгірших факультетів, який є в нашій країні. Саме до такого стану його довели Кузьмінський і Тарасенкова. Вкрай низький рівень викладання, яке здійснюють кандидати педагогічних наук, які не володіють базовими спеціальними знаннями. Колись славний факультет, на якому працювали професори Г.О. Бугаєнко, М.Є. Фонкич, А.М. Гусак перетворився на другосортне ПТУ, як і весь Черкаський педінститут, бо все чим керує регіональний ректор і аморальна людина Кузьмінський з часом перетворюється на ПТУ. Залякування, репресії, переслідування за політичні і наукові погляди, псевдонауковіст ь панують в ЧНУ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #26 я все з гори бачу 17.02.2014 14:03
що ця ... еліта зробила для того, щоб ми здобували гідну освіту в Україні??

http://education-ua.org/ua/analytics/207-kudi-tikayut-ukrajinski-abiturienti
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #25 я все з гори бачу 17.02.2014 13:50
Цитую Спостерігач:
Судячи зі змісту, більшість комертаторів налаштовані на продовження і дальше нагнітання протистояння. А всі, хто має іншу думку - вороги народу (як в 1937-му).


що, "чнушники", розпереживалися ? :o
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #24 nnk3 17.02.2014 10:55
Цитую Хлопчина:
Запроданці. Висіти їм на одній алеї, разом з ригами і комуняками

Ти вішити будешь, да?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #23 Спостерігач 17.02.2014 10:47
Судячи зі змісту, більшість комертаторів налаштовані на продовження і дальше нагнітання протистояння. А всі, хто має іншу думку - вороги народу (як в 1937-му).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #22 Холодний Яр 17.02.2014 10:44
НАЗИВАЙТЕ ПРАВИЛЬНО: СПИСОК ПРОВЛАДНОЇ НАФТАЛІНОВОЇ ПОРОХНІ,ЯКА ЗА ЧАС СВОГО ПРАВЛІННЯ ОПУСТИЛА УКРАЇНУ НИЖЧЕ ПЛІНТУСУ. КОМУНЯЦЬКУ ШУШАРУ - НА СМІТНИК!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #21 КУКУ 17.02.2014 10:31
В СПИСКЕ ОДНИ Г...ДЫ ПРОДАЖНЫЕ ОСОБЕННО КУЗЬМИНСКИЙ ЛЕГА И Т.Д
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100