реклама

реклама

Фото з Фейсбуку

Фото з Фейсбуку

Сьогодні в київських хірургів було багато роботи – обробка ран, ампутації кінцівок, резекції кишок... Зараз, у час затишшя, додалося роботи й у терапевтів, які обслуговують повстанців на Майдані Незалежності.

Тетяна Давиденко, лікар-невропатолог з черкаського РОЦ «Астра», сьогодні на Майдані допомагає пацієнтам із черепно-мозковими травмами, струсами головного мозку, серйозними стресами.

– Довелося надавати допомогу чоловікові, який прийшов на Майдан, щоб опізнати свого загиблого сина, – розповідає Тетяна. – У нього був гіпертонічний криз, він почувався дуже погано. Таким людям допомагають не тільки лікарі, а й психологи.

У Київ Тетяна Давиденко приїхала на курси зі спеціалізації. Але коли дізналася про страшні події, які сталися на Майдані після 18 лютого, прийшла і запропонувала свої послуги. Нині, коли кількість постраждалих збільшилася, зросла й потреба в медиках: потрібно оглянути пацієнта, призначити ліки, здійснити якісь маніпуляції.

Як зазначає Тетяна, зараз ситуація більш-менш стабільна. Більшість пацієнтів – з різноманітними неврологічними хворобами, які виникли або загострилися внаслідок травм та стресів.

– Втім, є й надзвичайні ситуації, – зауважує Тетяна. – Наприклад, прибігли хлопці з Українського дому – запросили спеціалістів, щоб надати допомогу або констатувати смерть трьох людей, які загинули у вогні...

На жаль, ситуацій зі смертями і важкими пораненнями сьогодні було чимало – особливо зранку, коли на околицях Майдану точилися важкі бої.

– Поранених приносять в один із медпунктів – до нас у КМДА або в якийсь інший (вони створені у поштамті, Українському домі, Жовтневому палаці, Свято-Михайлівському соборі), – розповідає Тетяна Давиденко. – У медпункті пораненим надають першу медичну допомогу – обробляють рани, у деяких випадках видаляють кулі, зашивають. У нас є медичні столи, лампи, скальпелі, ножиці... Тобто, первинну хірургічну обробку ми можемо зробити. А от для складних маніпуляцій, операцій тут немає стерильних умов, необхідного освітлення тощо. Тому після надання першої медичної допомоги поранених відправляють у лікарні.

Сьогодні медпункт у КМДА надав допомогу приблизно двадцяти тяжкохворим. Але є й повсякденна робота: приходять люди з головними болями, травмами, порізами.

За словами Тетяни, медикам Майдану дуже допомагають кияни. Постійно приносять ліки, перев’язочні матеріали – хто скільки може, хто великими пакунками, хто меншими...

– Коли працюєш, немає часу розслаблятися. Але в моменти затишшя сльози навертаються, шкода всіх цих людей, – зауважує Тетяна. А потім додає: – Взагалі, хоч я й медик, а бачити це все – страшно.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 voleyland 21.02.2014 10:34
Цитую Уманский Еврей:
Ха, ха, ха, Хотели европу по тягнибоку, получайте ............


За один день убили сотню людей, а вы смеётесь? Смотрите, не поперхнитесь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Уманский Еврей 21.02.2014 03:50
Ха, ха, ха, Хотели европу по тягнибоку, получайте ............
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100