реклама

реклама

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко звернувся з листом до Президента України Віктора Януковича щодо необхідності проведення обговорення ситуації навколо завершення реконструкції Меморіального музею Тараса Шевченка в Каневі.

Микола Томенко зазначив, що до Верховної Ради України у справі відновлення пам‘ятки архітектури - Меморіального музею Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі у первісному вигляді, запропонованому проектом видатного українського архітектора Василя Кричевського, звернулася група провідних українських архітекторів: пан Граужис О.А., пані Цяук Л.І., пані Шепитько Н.П. та інші, серед яких народні та заслужені архітектори України, вітчизняні члени авторитетної міжнародної пам´яткозахисної організації ІКОМОС, лауреати Державних премій у галузі архітектури різних років.

Як відомо, за основу реставраційних робіт був взятий проект одного з фундаторів Української Академії мистецтв, автора Малого і Великого Державного Герба України В.Кричевського, який на базі історичних матеріалів передбачав відтворення колориту українських народних традицій у стилі та інтер‘єрі музею. Проект був схвалений Науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і мистецтв України в грудні 2003 року та підтриманий Національною Академією мистецтв, Національною Академією архітектури, Національною Академією будівництва.

Проте, зауважив Віце-спікер, 28 травня поточного року президією Науково-методичної ради Міністерства культури і туризму України без відповідного публічного обговорення та проведення відкритого конкурсу було прийнято рішення про радикальну зміну планів реконструкції - затвердження модерністської концепції, тематичної структури та ескізного проекту експозиції музею Тараса Шевченка в місті Каневі,  розроблених ТАМ «Л.Скорик».

М.Томенко наголосив, що прийняті ТАМ «Л.Скорик» рішення суттєво суперечать автентичному задуму В.Кричевського, втіленому у реставраційному проекті, готовність якого на сьогоднішній день вже складає біля 70%. "І головне, швидка реалізація нової концепції реставрації Меморіального музею, на думку митців, свідчить про активне втручання у даний проект представників Вашої Адміністрації. Враховуючи наведене, вважаю за необхідне організувати публічне обговорення ситуації, що склалася навколо завершення реставраційних робіт Меморіального музею Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі, за участі відомих українських архітекторів та фахівців", - йдеться в листі М.Томенка до Глави Держави.

Джерело: Секретаріат заступника голови Верховної Ради України

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100