реклама Делікат

Фото Черкасова

Фото Черкасова

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (УПЦ Московського патріархату) впевнений, що нині кожен має підтримувати свій народ чим може.

 

Про це він сказав в інтерв’ю «Газеті по-українськи».

- У мене немає можливостей ніяких, то хоч словом підтримаю, - пояснив владика Софроній своє нещодавнє звернення до українців у Росії, в якому назвав Володимира Путіна «бандитом». - Путін оголосив війну Україні. Мовчати ми не повинні.

Водночас митрополит проти того, щоб ставити знак «дорівнює» між керівництвом Росії і російським народом.

- Путін і вся система з цим ненормальним Жириновським - це не російський народ. Російський народ православний, - наголосив владика Софроній, закликавши росіян «висловити своє слово і Путіну, і патріарху, і зупинити війну».

Раніше митрополит Софроній неодноразово закликав Українську православну церкву до від’єднання від Московського патріархату. Водночас нині він – проти поспішних дій.

- Моя позиція така: не можна робити зараз ніяких кроків для з'єднання церкви, бо буде ще гірше. Навіщо бунтувати людей? Ми виберемо Президента. Він підпише остаточну асоціацію з Євросоюзом. Тоді вирішиться доля нашої церкви. Тоді нас підтримає вся Європа. Просто від'єднатися не можемо. Треба робити все по канонах. Якщо навіть не буде з'єднання, а просто від'єднаємося, то люди на Сході і Півдні не зрозуміють. Їх треба заспокоїти, - переконаний митрополит.

Відповідаючи на запитання, як він уживається в одній церкві з проросійськими священнослужителями, владика Софроній зазначив:

- Погано до України ставляться ті, хто уяви не має про козацьку свободу. Для кого вона абсолютно чужа по духу. Бо хто любить козацькі вольності, той любить і Україну. Наші недруги непогано живуть. Вони зубами вчепилися за свої теплі крісла. Я ж думаю і роблю навпаки. Правду в очі скажу і патріарху, і найменшому єпископу.

Митрополит вважає, що Президентом України нині повинен стати «українець, патріот, людина, яка об’єднає країну».

- Якщо вдатися до історичних паралелей, то це має бути новий Мазепа чи Сагайдачний, - підсумував владика Софроній.

 

Довідка.

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (в миру – Дмитро Дмитрук) народився 1940 року на Рівненщині. Після служби в армії закінчив Московську духовну семінарію і академію. З 1979 року – на Черкащині. У 1992 році очолив Черкаську єпархію УПЦ. Вважається одним із основних прибічників канонічної автокефалії (незалежності) Української православної церкви, лідером «проукраїнського крила» в УПЦ (МП). Перекладає православні молитви українською мовою.

реклама

Коментарі  

 
0 #14 Ваня 07.04.2014 23:56
якщо ми говорим що ми європейці то доречі слова Софронія підтримані європою
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Ваня 07.04.2014 23:50
Мудрі люди пишуть хороші коментарії розумні на майдані боролись а д...раки усім цим прикриваються
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Хома 02.04.2014 21:51
Русская православная церковь не церковь вовсе, а политический институт, который служит не Богу, и даже не русскому народу, а русской власти. Владыка Софроний неплохой человек. Но порядочным его назвать не могу. Он прекрасно знает, что служит фашисту Путину и его клике. Но терпит и продолжает служить. И находит оправдания, объяснения, почему так делает. Словами объяснить можно всё. Но примет ли эти оправдания Бог?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Сергій з Кривалівки 30.03.2014 19:18
Уманский еврей, мишигине твой коп!....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #10 dQG 30.03.2014 14:53
Бысtро перекрасuлся верный слуга " рyсcкого мuра". Софронuй, уберutе мусор в сквере, коtорый Вы орендуеtе у города. Мусорная свалка в ценtре города - позор Черкасс. Модераtор, вы снова не намерены пропусtutь мой комменtарuй? на эtом сайtе прняtо tолько хвалutь свяtого оtца?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 dQG 30.03.2014 11:58
САФРОНUЙ, tы не хочешь убраtь свалку в Первомайском парке на своей арендованной у города tеррutорuu? Сам не можешь - верующuх своuх првлекu, эtо дело богоугодное.Пасха прuблuжаеtся, а вы ам за..ралuсь по ушu!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #8 правдоруб 29.03.2014 23:28
Слово такого морального авторитета як Сафроній важить набагато більше аніж злоба політичного пігмея та вірного манкурта путіна міністра недокультури росії, саме тому що більшість росіян зараз саме і є манкуртами, які радіють що їх господарь задовільняє свої комплекси неповноцінності за рахунок мільонів українців. Сафроні й - єдиний моральний авторитет у церковному середовищі масковького патріархату хто не боїться висловлюватись за автономію української православної церкви. Його бояться і ненавидять за межами України, але нічого не можуть вдіяти саме тому що він і є моральним авторитетом серед прихожан.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #7 Уманский Еврей 29.03.2014 21:17
Бог всё видит. Бог тебе судья, а он таких как ты владыка видит, так что всё с тобой владыка ясно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Владислав 29.03.2014 21:05
Слово Владыки, это не просто так. Реакция на фейсбуке огромная, со всего мира. Простые православные россияне не знают, что сказать - шок! Путин оказывается не Бог для православных))) Даже путинский министр культуры отреагировал...Слово это сила, но сила бывает разная. Слово человека которого уважают и слово человека которого ни кто не знает - разные понятия. Почему-то слова Владыки услышали кругом и реакция в поддержку его слов просто поражает...Уважал и буду всегда уважать людей понимающих вес своего слова и тем не менее не имеющих страха перед власть держащими. Бояться нужно только гнева Бога. УВАЖАЮ!!! Молодец! Нам бы так всем...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 православний 29.03.2014 20:02
А, що про це думає путлеровскій сподвижник Валодя Гундяєв ( позивний - палковнік Кіріл)??? Владика Софроній не в темі???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100