Друга зустріч черкащан, яких незаконно затримали під час штурму Будинку рад 23 січня, із працівниками прокуратури та міліції відбулася в кінотеатрі «Україна» 28 березня.

 Захід організував депутат міськради від ВО «Батьківщина» Микола Добровольський за участю своєї колеги, також депутата Наталії Коваленко, а також юристів, правозахисників і громадських діячів.

Як зазначили представники прокуратури області, наразі по справі з незаконного притягнення до відповідальності осіб, які не мали ніякого відношення до штурму, опитано близько 90 свідків, більше 30 осіб визнані потерпілими. Міліціонерам оголошено 9 підозр – шістьом працівникам патрульно-постової служби, двом працівникам ДАІ і одному працівникові Соснівського райвідділу.

На початку зустрічі з боку колишніх «підозрюваних», а нині визнаних постраждалими черкащан звучали слова обурення щодо повільного ходу розслідування й малої кількості притягнутих до відповідальності. Крім того, як з’ясувалося, навіть ті, кому наразі оголошено підозру, продовжують працювати в міліції.

Учасники зустрічі розповіли, що під час затримання багатьох із них побили, у багатьох забрали телефони та інше майно. Справи проти них відверто фабрикувалися. Ні в чому не винні люди близько місяця мусили перебувати за ґратами, користуватися послугами адвокатів, внаслідок чого втрачали кошти, «влізли в борги», в тому числі й банківські. У багатьох – проблеми зі здоров’ям. Постраждалі побоюються можливого продовження переслідувань, помсти з боку працівників міліції, затягування та «спущення на гальмах» своєї справи.

Разом з тим, працівники правоохоронних органів, юристи та депутати закликали постраждалих черкащан дати можливість прокуратурі виконати свою роботу в повній відповідності до вимог законодавства.

Представник українського омбулдсмана в Черкаській області Володимир Батчаєв наголосив, що, справді, в нашій області відбулося масове порушення прав людини. Він висловив переконання, що оголошення підозри дев’яти винним – це тільки початок, оскільки розслідування таких справ вимагає значного часу й великих зусиль. 

Володимир Батчаєв закликав постраждалих до активного відстоювання своїх прав: звернення до прокуратури зі скаргами на незаконні дії міліції, сприяння правоохоронцям у проведенні розслідування тощо.

Учасники зустрічі домовилися про ще одну зустріч приблизно через два тижні, щоб працівники прокуратури змогли розповісти про нові результати розслідування.

 

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 анонимус 30.03.2014 22:55
Мне тоже интересно - а деятельность прокурорских товарищей кто-то расследует? Ведь дела против "штурмовиков ОДА" печатали под копирку именно они.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 007 29.03.2014 20:06
Карають міліціонерів, про що прокуратура трубить майже щодня. А кого покарали з прокуратури, адже по кпк прокурор є безпосереднім керівником проведення слідства і працівники міліціі виконують його вказівки. Чи прокуратура як завжди в стороні і не знала і не відала що творилось і лише тепер в неі виник праведний гнів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100