Історія українського художника, творчістю якого захоплювався Гітлер (бо не знав, що той працює на радянську розвідку)... «Кобзарик» з ілюстраціями дітей із Шевченкового краю... Класична збірка листування Тараса Григоровича під редакцією академіка Єфремова... Під час престижної столичної виставки її відвідувачі не могли повірити, що ці книжки побачили світу у «провінційному» видавництві.


– Я не очікував такого результату цьогорічної виставки «Книжковий арсенал», – розповів «Прочерку» керівник черкаського видавництва «Брама-Україна» Олександр Третяков. – Вхід на виставку був платним, але біля воріт до «Мистецького арсеналу» все одно вишиковувалися величезні черги. Люди йшли цілими сім’ями. Багато хто приходив із дітьми.

Людно було й біля стенду «Брами-Україна» – єдиного видавництва з Черкас, представленого на виставці.

«Війну художників» Станіслава Стеценка, в якій розповідається про поїздку до націонал-соціалістичної Німеччини українського художника Миколи Глущенка (у романі він – Гущенко). Відомо, що нацистський фюрер Адольф Гітлер вважав його одним із найкращих художників Європи. А тим часом головною метою поїздки митця було виконання завдання радянської розвідки. Сюжет роману заснований на реальних подіях передвоєнного часу. Докладніше про цей роман незабаром читайте на «Прочерку».

У репринтному відтворенні «Листування Тараса Шевченка», яке вперше побачило світ під редакцією Сергія Єфремова у 1929 році, вміщено добірку приватних листів Кобзаря. Як вважають науковці, в листуванні особистість Тараса Григоровича відкривається своїми новими гранями. Тому той, кому цікава постать Шевченка, із зацікавленням ознайомиться з епістолярною частиною його творчості. Вступне слово до видання написав відомий шевченкознавець Василь Пахаренко, а науковим консультантом став заступник директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Сергій Гальченко. У виданні збережено нумерацію сторінок та особливості видання 1929 року. Роботу над виданням «Брама-Україна» проводила 5 років.

Дитяча книга Шевченкових віршів «Кобзарик». «За сонцем хмаронька пливе...» проілюстрована дітьми з Шевченківської художньої школи (Звенигородщина). Вона багато в чому подібна до попереднього видання «Кобзарика» з дитячими ілюстраціями, яке було видане на замовлення обласної ради й мало на Черкащині великий успіх. Але нова книжка не повторює ані попередню, ані аналоги з інших областей України.

– Нам казали, що на Волині такий «Кобзарик» уже було видано, – розповідає Олександр Третяков. – Але я відповів: ви не могли видати «такий» «Кобзарик». Бо в вас немає «таких» умов! У вас немає землі Шевченка, немає дітей, які живуть там, де народився Тарас Григорович. Адже для нас малювали, по суті, однолітки Шевченка на той час, коли він жив на Звенигородщині. Тільки різниця між ними – майже 200 років...

До речі, у презентації «Кобзарика» в Києві брали участь автори ілюстрацій та їхні вчителі.

Крім «Брами-Україна», Черкащину на виставці представляло й відоме канівське видавництво «Склянка Часу».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100