Учора на сесії Черкаської обласної ради депутати практично одноголосно скасували своє ж рішення від 29 квітня 2011 року, коли провладна більшість підтримала протест обласної прокуратури, де йшлося, що мисливські угіддя на Чорнобаївщині були надані ТОВ «Мисливсько-рибальське господарство «Чорнобаївське» нібито з порушенням законодавства.


Три роки народним обранцям знадобилося, щоб визнати, що попереднє рішення вони ухвалювали під тиском і фактично мимоволі.

«Усі дані, які я оголосив, відповідають дійсності!» – заявляв у 2011 році на сесії обласної ради тодішній прокурор Микола Лісовий. Вже нині, 17 квітня 2014 року на сесії облради прокурор області Віктор Миколенко фактично визнав, що претензії з боку його попередника були надуманими.

Історія з ТОВ «Мисливсько-рибальське господарство «Чорнобаївське» є показовою в тому плані, що чітко дає зрозуміти як діяла влада Партії регіонів на чолі з Сергієм Тулубом на Черкащині. Очевидно, що районне товариство могло якось борсатися в судових тенетах, бо має потужного очільника – екс-голову Чорнобаївської РДА Петра Душейка та міцний фундамент – людей, що стоять в нього за спиною.

Перед вікнами обласного Будинку рад на вчорашній сесії стояли півсотні чорнобаївських мисливців з плакатами, закликаючи відновити справедливість. Житель Чорнобая, представник ТОВ МРГ «Чорнобаївське» Валерій Коваленко у коментарі «Прочерку» пояснює, що люди налаштовані просити обласних депутатів скасувати своє рішення від 2011 року щодо мисливських угідь.


– Ми вже три роки судимося за ці угіддя. Мисливське господарство хоче нормально працювати, а не перебувати в постійному стресі. Члени нашого товариства хочуть після роботи прийти і нормально пополювати. У 2011 році полювання не було взагалі. У 2012-13 роках ми працювали, бо повигравали суди. Але ж, по-перше, суди все рівно тривали, а по-друге, зібрані з мисливців кошти всі йшли на цю судову тяганину. Але ж мисливське господарство потребує затрат! Треба нарощувати поголів’я тощо, – пояснив Валерій Коваленко.

Він детально розповідає передісторію. У 2003 році угіддя були надані товариству за законом до 2028 року. Та в 2011 році, через вісім років після користування угіддями, обласна прокуратура, як висловлюється мисливець, під тиском тодішнього керівника області і головного черкаського регіонала Сергія Тулуба, виявляє порушення, які нібито мали місце при передачі угідь.

– Тож нам довелося судитися. Фактично мова йшла про трохи більше як 114 тисяч гектарів угідь. Ми навіть були дійшли до Верховного суду, але там також втрутилися певні люди і справу спустили донизу, – пригадує Валерій Коваленко.

Уже на сесії депутати активно обговорювали це питання. Так, екс-голова обласної ради Володимир Гресь зазначив, що тодішня опозиція в 2011 році не підтримала протест прокурора, тож він має моральне право про щось говорити.


– А говорити треба про те, що усі рішення, за якими забиралися мисливські угіддя в Черкаській області, мали одне першоджерело. Господарів угідь викликали в один кабінет і називали конкретну суму. І якщо людина її не платила, то на сесії обласної ради шукали дурачка. Це був такий собі гарний спосіб вирішення питання. Ще одним дурачком тоді була обласна прокуратура, що писала протести, а тодішня провладна більшість підтримувала їх. Тож я вважаю, що слід повернути забране законним господарям, – зазначив Володимир Гресь.

– Взагалі ж, раді наступного скликання заборонено змінювати рішення попередніх рад. А ми під тиском попередньої влади прийняли незаконне рішення, тобіж підтримали протест прокурора тим самим відмінивши рішення ради попереднього скликання. Ми не можемо цього робити. І мусимо відмінити власне рішення, яким порушили закон, – додав депутат Юрій Громовський.

Депутат Петро Євич поінформував, що справа нині досі знаходиться в судах.

– Комусь треба було, щоб люди прийшли проситися, з кимось домовлятися. І прокуратура брала активну участь в цьому. Нині справа в судах, та ми знаємо, де і як ці справи вирішуються, – зазначив він.

Неприхильник одного з засновників товариства Петра Душейка, як він сам себе назвав, депутат Анатолій Бондаренко зазначив, що заради справедливості під час розгляду питань навколо угідь свідчив саме тоді в адміністративному суді.

– У нас з Петром Душейком різні погляди, але я тоді в суді свідчив про методи, які були застосовані при розгляді питань, зокрема сфальсифіковані протоколи комісій. Вважаю, що з цим мисливським господарством вчинили незаконно і людям треба віддати законно надані угіддя. Це буде уроком нам на майбутнє, – зауважив Анатолій Бондаренко.

Однак були й ті, що виступали проти скасування рішення ради трьохрічної давнини.

Зокрема, депутат Віталій Полях наголосив, що не слід зараз приймати рішення по якихось питання, що розглядаються ще в судах.

– Будучи головою комісії того скликання по вивченню питань надання в оренду мисливських угідь, я бачив, що практично в усіх господарств, які брали в оренду угіддя, 2-3 документи були з порушеннями. Тому не слід зачіпати справи, які знаходяться в судах, – наголосив він.

Такої ж думки був і прокурор області Віктор Миколенко. Він зауважив, що проблема йому відома.

– На мою думку є підстави повернутися до цього рішення. Один з керівників товариства приходив мене і навів вагомі аргументи щодо того, що протест прокурора у 2011 році був надуманим. Ми ці факти перевіряємо. Але, водночас, скажу, що для мене є несподіванкою розгляд цього питання на сесії, бо воно ще знаходиться в судах, – сказав прокурор.

Віктор Миколенко став запевняти, що в стислі терміни прокуратура вирішить питання і, якщо порушувався закон при внесенні протесту прокурором, то суд прийме справедливе рішення. Більше того, Віктор Миколенко узагальнив проблему, зауваживши, що слід створити комісію і провести ревізію всіх мисливських угідь області.

– Бо там є не так черкаські, як донецькі і київські засновники. Але ж громада має вирішувати, кому надавати в оренду ці мисливські угіддя, – зауважив прокурор.

Цікаво що при обговоренні цього питання на сесії слово надали також і одному з засновників ТОВ МРГ «Чорнобаївське» Петру Душейку. І він висловив з цього приводу здивування.


– При попередній владі, коли це питання розглядалося, то мені слова не надавали. Тупнув тоді був ногою Сергій Тулуб і сказав забрати… Раз депутати не проголосували, тоді провели перереєстрацію і таки проголосували. Та рішення є абсолютно незаконним. І я відповідаю за сказане своєю честю. Протест прокурора був під тиском. Я не звинувачую прокуратуру, просто не всі можуть вистояти тиск влади. Там написані речі, що абсолютно несумісні з законом про ведення мисливського господарства і полювання, – сказав Петро Григорович.

Він наголосив, що в Чорнобаївському районі ТОВ МРГ «Чорнобаївське» не вважається господарством Душейків, адже там 14 засновників.

– Ми об’єдналися якраз, щоб діяти за принципом, про що казав прокурор: щоб господарювати без київських і донецьких. Це товариство працює як колись діяли товариства мисливців і рибалок. Тобто кожен може там полювати, але в межах законодавства. Зрозуміло, що це не сподобалося колишній владі, якій хотілося забрати під себе все це. Прошу підтримати рішення. І не говоріть про суди. Ми вже чотири суди виграли! Але що таке суд? Чому це людина, по якій незаконно прийняте рішення, має постійно ходити по судах? Прийняте депутатами на сесії рішення і вирішить питання, – наголосив Петро Душейко.

Після дискусій депутати таки проголосували за скасування рішення обласної ради від 29.04.2011 року про протест прокурора на рішення щодо надання у користування мисливських угідь. Тобіж все повернулося на круги своя як було прийнято в 2003 році.

Мисливці, які під час обговорення питання навіть пройшли на сесію обласної ради, спокійно покинули зал засідань. У свою чергу, Петро Душейко у коментарі «Прочерку» зазначив, що при з’ясуванні усіх складових справи в прокуратурі там погодилися, що претензії до господарів угідь були висмоктані з пальця.

– Розумієте, ми з 2003 року, коли отримали ці угіддя, до 2011 року працювали без порушень. В ж розумієте, що таке працювати 8 років? Ми витримали безліч перевірок! І все діяло в законодавчому полі. Аж тут чомусь саме через сесію влада вирішила протягнути такий собі протест прокурора, де нас звинувачували в неналежному оформленні землі. Насправді ж у нас просто хотіли забрати мисливські угіддя. Чому зараз прийшли мисливці на сесію? Це прості люди з навколишніх сіл, які не так бояться зриву мисливського сезону. Вони бояться, що їх землі обнесуть колючим дротом, як колись робив Бакай, і ніхто на ті землі не стане ногою. Я вважаю, що нинішня сесія поступила дуже мудро. Депутати не порушили закон. Вони просто відмінили своє неправильне рішення, повернувши усе в нормальне правове поле, – зазначив Петро Душейко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Оксана 19.04.2014 07:34
Добила фраза "Члени нашого товариства хочуть після роботи прийти і нормально пополювати." Мозгов больше ни на что не хватает?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Loki 18.04.2014 14:06
Опасное таки это хобби! Помню одинокий холмик на безымянном островке среди необьятных просторов камышей ирдынских болот. И скромная табличка: "Охотника сгубила птица выпь. Она всяк день ему кричала "Выпь!" И сдался он призывам подлой мощи. Под камнем сим его хранятся мощи. "© ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100