Народний депутат України родом із Чорнобаївщини Микола Томенко на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» розповів про два висновки, які зробив для себе, заслухавши конституційну стратегію прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

«Послухав конституційну стратегію від Арсенія Яценюка і зробив два висновки: посаду Президента необхідно зліквідувати, бо уряд хоче перебрати практично всі повноваження; тому наступний висновок – ця конституційна реформа від уряду страшно нагадує мені антитерористичну операцію!» – констатує Микола Володимирович. – «Щоб провести успішну конституційну реформу необхідно не ділити повноваження між урядом і президентом в Києві, а забезпечити реальне місцеве самоврядування. Потрібні не так звані «сильні регіони», а СИЛЬНІ ГРОМАДИ! Треба також забезпечити незалежність судової системи».

Нагадаємо, що під час виступу у Верховній Раді України під час слухань щодо внесення змін до Конституції України прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував ліквідувати держадміністрації на місцях та позбавити президента низки функцій.

Зокрема, прем’єр пропонує позбавити президента права призначити в уряд двох своїх міністрів – міністра оборони та міністра закордонних справ, пише «Українська правда».

У президента має лишитися функція національної оборони. Як пояснив прем’єр, президент може разом із урядом вносити кандидатури міністрів оборони і закордонних справ.

Крім того, Яценюк запропонував ліквідувати обласні та районні державні адміністрації.

За словами Яценюка, державні адміністрації – це рудимент радянської влади.

Він наголосив, що саме місцеві територіальні громади повинні обирати відповідного керівника області або районів.

Замість них мають бути створені виконавчі комітети, сформовані місцевої громадою.

Їм, за словами Яценюка, слід передати державно-владні повноваження, а також функції щодо формування місцевого бюджету.

«Відповідно до нової Конституції, повинні бути засновані виключно державні представництва на територіальному рівні», – зазначив Яценюк.

На них буде покладено контроль за дотриманням законодавства на певній території. Вони не повинні мати жодного фінансового чи економічного впливу на розвиток у регіоні.

За словами Яценюка, за новою Конституцією, президент не представляє жодної гілки влади. Він повинен разом із трьома гілками влади балансувати її. При цьому сам не мусить мати жодного шансу на монополію.

Також Яценюк нагадав, що зараз глава держави зараз має право зупиняти акти виконавчої влади із наступною подачею до Конституційного суду. Ця функція має лишитися у президента, але президент має право лише подавати до КС подання щодо конституційності виконавчого акта без права зупинити його.

Ще один рудимент радянської влади, за словами прем’єра, – це система нагляду органів прокуратури.

Функція загального нагляду прокуратури має бути скасована, наголосив Яценюк.

Він також заявив, що елемент імперативного мандата або елемент партійного впливу на депутата має бути скасовано.

реклама

Коментарі  

 
+6 #6 Сергій з Кривалівки 29.04.2014 14:58
Ужасть, а ти іще тут, в Україні знаходишся, прогнозист .....?!... Та їдь вже до Путіна у Рашку і не см..ди нам у Черкасах!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #5 УЖАСТЬ 29.04.2014 14:53
Цитую Патріот:
Заберіть Юльку від влади,тоді і рішення будуть адекватні ! Задовбала космата,вибори програє,то рішила Україну на князівства розділити,а з президента ляльку зробити......... треба повернути туди,звідки випустили під шумок,вона зараз головний ворог майдана і українців.Ще трохи і замість Яника ПР очолить.БЮТ,наведіть порядок в партії ! ПР=КП=БЮТ.

Все мои предположения, так агрессивно воспринимаемые патриотически настроенными гражданами области, сбываются. Случился очередной майдан и опять всплыла Юля которая будет предстоящие 5 лет грызтись как собака, за власть. Когда приедет в Черкассы спросите ее за подписанный в угоду путину кабальный газовый договор, секретные предложения-объяснения в любви Януковичу и почему она планирует идти в оппозицию, с случае победы на выборах Президента одного из лидеров майдана?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Патріот 29.04.2014 14:22
Заберіть Юльку від влади,тоді і рішення будуть адекватні ! Задовбала космата,вибори програє,то рішила Україну на князівства розділити,а з президента ляльку зробити......... треба повернути туди,звідки випустили під шумок,вона зараз головний ворог майдана і українців.Ще трохи і замість Яника ПР очолить.БЮТ,наведіть порядок в партії ! ПР=КП=БЮТ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 коментатор 29.04.2014 12:32
А хіба він родом з Чорнобаївщини?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 слушатель радио шансон 29.04.2014 11:59
Вовремя успел ГРЫНЖОЛ забесплатно отрымать квартиру в Киеве Дружбанам грынжоловым такое уже врядли удастца Вот почему реформы ему НЕ НРАВЯТСЯ Ему бы и дальше говорить свое чернобаевское слово при назначении Министра Правды и запрещать трансляцию не нравящейся ему информации УВЕСЬ СВИТ ГРЫНЖОЛОВ ОЦИНЫВ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Нестор Іванович 29.04.2014 11:53
Д..рнувата ініціатива прем/єра, ще д...рніший коментар нардепа.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100