Перший заступник начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда виступив на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під головуванням першого заступника голови Черкаської ОДА Наталії Старікової.

Василь Горда доповів про готовність до пожежонебезпечного періоду державних лісогосподарських підприємств у 2014 році. Зокрема, зазначив, що для виконання Розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації «Про заходи щодо запобігання виникнення лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2014-2016 роки» існує чітка взаємодія лісової охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідних організацій і установ. Це відображено в Комплексному плані заходів з посилення протипожежного захисту лісових і торф’яних масивів області, в оперативно-мобілізаційних планах залучення людей і техніки на випадок гасіння лісових пожеж, які розроблені держлісгоспами і затверджені районними державними адміністраціями. Для проведення рейдів щодо забезпечення пожежної безпеки в лісах, утворено спеціалізовані групи з представників державної лісової охорони та управління МВС України в Черкаській області, до таких заходів залучаються й представники засобів масової інформації. Працівниками ДЛО постійно ведеться патрулювання лісових масивів.


Для захисту лісів від пожеж налагоджено і забезпечено дієвість 26 лісових пожежних станцій, 31 пожежного автомобіля, одного пожежного трактора (на базі Т-150), 4 пожежних модулів (на базі автомобіля УАЗ), 316 ранцевих оприскувачів, в лісництвах сформовані пункти накопичення пожежного інвентарю (лопати, граблі, сокири, відра, мотопомпи), вирішується питання авіаційного патрулювання лісових масивів літаком АН-2.

Робота з покращення протипожежного захисту лісівниками продовжується постійно: облаштовано 1110 км нових та проведено догляд за більш як 3 тис. км мінералізованих смуг; в п’яти лісгоспах, де переважають хвойні насадження, встановлено 8 телевізійних систем спостереження, встановлено 352 одиниці наглядної агітації. Триває протипожежна інформаційна робота з використанням ЗМІ, проводяться лекції, бесіди з жителями області.

Василь Горда наголосив, що з початку року зафіксовано 21 випадок загорання в лісах держлісгоспів на площі 4,94 га (середня площа пожежі – 0,23 га), що свідчить про оперативне реагування лісгоспів на лісові пожежі. В лісах комунальних лісогосподарських підприємств, підпорядкованих районним радам, та у Військовому лісництві Міноборони сталося 7 випадків пожеж на площі 8,3 га (середня площа пожежі – 1,18 га). Ці показники вказують на недостатню підготовку зазначених підприємств до пожежонебезпечного періоду.

Станом на сьогодні державною лісовою охороною лісгоспів проведено 127 рейдів, виявлено 16 порушників правил пожежної безпеки в лісах. Цих громадян притягнуто до адміністративної відповідальності, сума накладених штрафів становить 527 гривень.

Наприкінці виступу перший заступник начальника управління повідомив, що на 4 червня заплановані спільні навчання управління лісового та мисливського господарства та управління ДСНС для відпрацювання взаємодії сил та засобів підрозділів по гасінню лісових пожеж. про це інформують в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100