реклама

реклама

Електронна митниця запрацювала і на Черкащині - тальнівським підприємством ТРК «ВЛАД» 10 червня було оформлено з робочого місця декларанта в офісі через мережу Інтернет перше електронне попереднє повідомлення.

Перші враження від електронного декларування у підприємства позитивні. Керівник ТРК «ВЛАД» відразу називає позитивні переваги новації для свого бізнесу: «Наш декларант не витрачає час на поїздку до митниці і назад, на простоювання у живій черзі до «Єдиного вікна», не чекає аналізу документів та декларації на предмет виявлення помилок та невідповідностей, а може приступити до оформлення нового пакету документів. А також ми маємо значну економію транспортних видатків, адже від м.Тального, де знаходиться наш офіс, до митного поста «Умань» Черкаської митниці 40 км. Тож затрати на придбання електронного ключа для захищеного цифрового підпису на рік виправдають себе менше, ніж за місяць, при наших досить незначних обсягах роботи – до 20 митних оформлень щомісяця. Для великих підприємств переваги будуть ще значнішими та вагомішими».

Така форма взаємодії влади і бізнесу не є кардинально новою, адже багато підприємців вже користуються електронними формами звітності для податкової, мають електронний документообіг з закордонними партнерами, створюють електронні повідомлення для митних органів іноземних країн при експорті товарів до Евросоюзу.

Безперечно, переваги електронного декларування товарів полягають в значному зменшенню часових витрат на подання митної декларації митниці, а також дають змогу скоротити транспортні витрати підприємств, уникнути простоїв вантажів на кордонах, можливість більш ефективно використовувати персонал підприємства. Окрім того, це суттєве зменшення корупційних ризиків, впливу людського фактору на прийняття рішення, відхід від бюрократизації взаємовідносин держави і бізнесу.

Нагадаємо, що проект «Електронна митниця» був презентований Державною митною службою України  громадськості у 2009 році, а робота над проектом розпочалася ще у 2006 році. Повномасштабна система електронного декларування повинна бути запроваджена на всіх підприємствах з 1 січня 2012 року.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100