реклама

реклама

Протягом весни спостерігався традиційний період сезонного пожвавлення на ринку праці. Якщо на початку весни черкаські агенції самі шукали вакансії – їх виявлялось максимум 1-2 у день, то наразі ситуація змінилася: роботодавці звертаються самі – за день з’являється 3-7 вакансій. Про це йшлося на засіданні Черкаського прес-клубу реформ.

– Загалом, кількість вакансій зросла приблизно на 30%. Проте весна змусила активізуватися не тільки роботодавців, але й безробітних. У березні кількість активних пошуковувачів зросла на тих же 30-40%. Тобто, попит на персонал дещо зростає, але його зростання не встигає за припливом робочих рук. У результаті, конкуренція на ринку праці посилюється, – говорить співзасновник агенції «Фаворит» Оксана Новикова. – Особливо, з початком весни збільшився наплив до агентства безробітних із числа колишніх підприємців.

Найбільш затребуваними для ринку праці, за словами Оксани Новікової, залишаються продавці. Частка вакансій менеджерів із продажу становить приблизно 10% від усієї кількості вакансій. Також потрібні роботодавцям охоронці, водії, кухарі, кондитери, офісні працівники, оператори ПК, кол-центрів, ріелтори. Користуються попитом на ринку праці також фахівці з високим рівнем кваліфікації - зокрема, бухгалтери, менеджери. Порівняно з минулим роком, змінилися вимоги щодо бухгалтерів - нарешті з’являються вакансії без обмежень в віці. Але фахівцям без досвіду роботи пропозицій у цій сфері майже не буває. Виник попит на офіс-менеджерів, особливо зі знанням іноземних мов. Затребуваними стають працівники з технічною освітою.

Представників деяких спеціальностей уже сьогодні забагато. Традиційно у цей список потрапили економісти та юристи. Якщо, звичайно, це не менеджери "точкової" дії: з продажу, по роботі з клієнтами. Тобто - люди, які безпосередньо приносять прибуток компанії. Такі спеціалісти потрібні скрізь і завжди. Покращилася ситуація з наявністю вакансій в банках, їх стало більше, але в основному банки шукають працівників на найнижчі посади - як правило, фінансових консультантів, рекламних агентів, касирів, кредитних інспекторів, - зі ставкою від 1000 гривень. Фахівці з реклами та маркетингу знову стають затребуваними, роботодавці розуміють, що без них все-таки важко обходитись.

Перспективні професії наразі і у майбутньому – у сфері ІТ. Хоча і тут є деякі зміни. Якщо раніше галузь вимагала розробників продукту - програмістів, тестерів, аналітиків - то тепер все більш актуальним стає питання підтримки та супроводу готового продукту. За прогнозами, у майбутньому все більше організацій будуть проводити всілякі кампанії в інтернеті. Відповідно, фахівці з програмування, інформаційних технологій та інтернет-маркетингу також будуть затребувані на ринку праці. І вже зараз є потреба в людях, які будуть підтримувати ці технології як стратегічно, з точки зору маркетингу та просування, так і технічно.

У зв’язку з сезонними особливостями знову стають потрібними будівельники, офіціанти, бармени. Були пропозиції щодо співпраці з агенціями Криму - потрібні були збиральники врожаю.

– Вакансій побільшало, але знайти роботу і досі проблематично, – зазначила Оксана Новікова. – Найбільш проблемні категорії для працевлаштування – молоді мами, які шукають роботу за певним графіком (припустімо, до 17.00) та молоді спеціалісти без досвіду роботи. Загалом, сьогодні безробітні в першу чергу налаштовані на високий рівень оплати праці, а не на легальне працевлаштування.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100