реклама
Sucurity Police

реклама

Черкащани готові їхати «хоч сьогодні», не читаючи угод, на будь-яку роботу за кордон. Кадрові агенції констатують: прагнуть виїхати якнайшвидше, аби тільки «звідси», з потаємними мріями якось «прижитися» у чужій країні і згодом перетягнути туди всю родину.

За словами засновника агенції «ПП Гордійчук» Анни Гордійчук, бажаючих виїхати працювати за кордон сьогодні дуже багато: як чоловіків, так і жінок, від 17 до 60 років (знати роботу для людей старшого віку значно важче). Щодня до агентства телефонує маса людей, частина з яких навіть відмовляється читати угоди і готова виїхати хоч сьогодні, втративши надію знайти пристойну роботу тут і не маючи можливості сплачувати банківські кредити або забезпечити собі і своїй родині прийнятний рівень життя. Країн, які мають відповідні угоди з нашою країною – щодо можливості легального працевлаштування українців – як виявляється, зовсім небагато. Офіційно працевлаштуватися можна у Польщі, Росії,  Білорусі, країнах Прибалтики та деяких країнах колишнього СРСР.

За словами Анни Гордійчук, і у Польщі, і у Росії робітників найчастіше потребують будівельна та готельно-ресторанна галузі. Загалом, за кордоном можуть розраховувати на роботу водії, вантажники, будівельники (чи просто підсобні робочі), кухарі, гувернантки, швачки, перукарки, медсестри, що можуть доглядати за дітьми, хворими, людьми похилого віку. Стосовно сільгоспробіт, то це переважно роботи на фермі, у парниках або у саду - на традиційний збір полуниці за кордоном наразі намагаються не відправляти зовсім – робота вкрай тяжка, її не витримують навіть люди, що все життя працювали у селі на городі. Крім того, за кордоном потрібні працівники на підприємства (фабрики, заводи), що переробляють сільгосппродукцію, випускають продукти (ковбасу, фруктовий сік, тощо)

Загалом, у Польщі робітник-іноземець може розраховувати на платню від $600 на місяць (маючи забезпечене за рахунок роботодавця проживання), фахівці ж, люди з вищою освітою, зі знанням мови можуть отримувати $1000-1200 – їх беруть працювати програмістами, перекладачами, адміністраторами до готелів, тощо. Цінуються і люди робітничих професій - з досвідом роботи і дипломом – тоді цей робітник  вважається фахівцем і може розраховувати на вищу зарплату. Зазвичай, іноземні роботодавці передовсім цінують професійність, бажання працювати та можливість це робити (за станом здоров'я).

- Претензії роботодавців до агентства, проблеми нам і собі створюють люди, які не розуміють  серйозності ситуації із закордонним працевлаштуванням: виїхати працювати до чужої країни, бути готовим виконувати усі вимоги роботодавця, на які попередньо свідомо  погоджуєшся. Скажімо, не палити, працюючи у продуктовому цеху, - констатує Анна Гордійчук. - Поширені випадки, коли до нас приходить людина, яка заявляє, що «вміє робити все». Уже за кордоном виявляється, що вона не вміє нічого або ж перебільшує рівень свого вміння. А за угодою, у випадку втрати людиною роботи, агентство зобов’язується знайти  їй іншу – на ті півроку, які людина перебуває за кордоном. Постає проблема – яку роботу знайти людині, яка не має жодних необхідних навичок?.. Доводиться мати справу із наслідками прихованих проблем з алкоголем. А одного разу двоє черкащан – начебто, брат із сестрою, виїхали за кордон на роботу, яку ми знайшли для обох, в результаті ж, замість працювати, вони провели час у готелі, із шампанським та делікатесами. Звичайно, роботодавець відмовився взяти їх на роботу через такі кількаденні «канікули». Та претензії до нас мав не лише він -  «брат» був переконаний, що ми повинні оплатити його готельні рахунки за вишукані вечері із коханкою...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100