реклама

реклама

15 червня 2011 року Канівська міська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Канівський осередок ВМГО «Сокіл» провели заходи із вшанування пам’яті Юрія Іллєнка – українського митця, інтелектуала, кінооператора та режисера, члена Політради ВО «Свобода», що народився в Черкасах та відійшов у Вічність на Канівщині, де він мешкав із родиною.

На зборах було прийнято звернення до міської влади щодо увічнення пам’яті великого митця та земляка присвоєнням одній з центральних вулиць міста імені Юрія Іллєнка. Зачитати звернення було доручено голові Канівської міської організації ВО «Свобода», керівникові партійної депутатської групи в міській раді Юрієві Гамалію.

illenko

Виступаючи на зборах, Юрій Гамалій відзначив: «Сьогодні минає рік, як відійшов у вічність наш визначний земляк, лауреат Шевченківської премії, всесвітньо відомий кіномитець Юрій Іллєнко. В українському кіно поряд з ним можна поставити хіба що великого Довженка. Його фільми не тільки брали участь у різноманітних світових кінофестивалях, але й постійно були в числі переможців. Фільми Іллєнка презентували, прославляли у всьому світі не тільки Україну, але й Канівщину, адже значну частину своїх фільмів Юрій Герасимович створював на Канівській землі за активної участі мешканців міста і району. Відома його і громадянська позиція як патріота, як українця, про якого кажуть: «Це честь і совість нації».  Як активіст Фонду відродження пам’яті Тараса Шевченка Юрій Герасимович приклав багато зусиль по упорядкування земель Канівщини пов’язаних з іменем Шевченка. Нас ще чекає відкриття Юрія Іллєнка як художника – митець  майстерно володів пензлем, створив не одну чудову картину; як письменника – чого варта його трилогія «Моя доповідна апостолу Петру».

«Саме тому в річницю відходження у вічність Юрія Іллєнка ми звертатимемося до міської влади з проханням гідного увічнення пам’яті нашого великого земляка на Канівській землі – присвоєння одній із центральних вулиць міста його імені. Канів має задостатньо вулиць, названих в честь гнобителів української нації: вулиці Леніна, Воровського, Свердлова, Кірова, Калініна. Давно прийшла пора гідного пошанування українців, що своє життя поклали до розбудови, до прославлення української нації, української держави» - наголосив депутат-свободівець Юрій Гамалій.

Після зборів делегація учасників відвідала село Прохорівку, що на Канівщині, де мешкав із родиною Юрій Герасимович Іллєнко та де упокоєний його прах. Свободівці поклали вінок з живих квітів до каплички із прахом свого великого земляка.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100