реклама
Sucurity Police

реклама

«Це невелика хірургічна операція, в результаті якої ми отримаємо достойну площу», - так назвав реконструкцію площі перед Будинком торгівлі відомий черкаський архітектор Сергій Фурсенко. Що насправді відбувається за парканом і чи буде результат «достойним», черкаські політики, громадські діячі та архітектори з’ясовували під час «круглого столу», котрий відбувся у п’ятницю. Експертне обговорення долі Європейської площі під назвою «Центр Черкас – не майданчик для архітектурних експериментів» ініціював депутат Черкаської міськради, голова громадської організації  «Рідне місто Черкаси» Сергій Отрешко.

Про намір організувати обговорення реконструкції Європейської площі Сергій Отрешко оголосив на початку червня

Про намір організувати обговорення реконструкції Європейської площі Сергій Отрешко оголосив на початку червня

- Нині центр міста має досить непрезентабельний вигляд, зокрема, через велику кількість будівельних парканів. Це викликає справедливе обурення містян, - пояснив свою позицію пан Сергій. – І таке обурення спричинене в першу чергу браком інформації, бо люди не знають, яким буде результат.

Учасники «круглого столу» висловили занепокоєння, що Європейську площу може спіткати доля скверу  за Драмтеатром, де замість обіцяного торговельного центру - досі котлован.

«Кулуарними» назвав рішення про проведення тих чи інших дій із благоустрою, котрі відбуваються в обласному центрі, черкаський архітектор Федір Гонца. За його словами, єдиний ескізний проект, який з’явився на блозі міського голови Сергія Одарича, для простої людини зовсім не зрозумілий.

Молодого архітектора Федора Гонцу обурює відсутність комплексного підходу до забудови Черкас

Молодого архітектора Федора Гонцу обурює відсутність комплексного підходу до забудови Черкас

А керівник громадської організації «Зелений світ» Алла Плескач переконана: Черкаси, як колишнє «місто хіміків» має насамперед дбати про зелені насадження. Адже всі шкідливі викиди, котрі здійснювалися в період активної роботи промислових підприємств, ніде не поділися.

- Пріоритетним має бути не краса архітектурних форм, а збереження зелених насаджень, - зазначає еколог. – А в нас таке враження, що людей хочуть переселити в магазини, аби вони побільше купували…

Натомість головний архітектор міста Черкаси Микола Упир запевняє: на зміну зрубаним липам буде посаджено інші дерева. А ще на площі з’являться лавочки і ліхтарі на зразок тих, що біля кафе «Макдональдс».

- Те, що передбачено проектами 70-х років, нині не відповідає ні демографічній ситуації, ні рівневі автомобілізації, ні жодним іншим вимогам, - запевняє архітектор. – Навіть за тим генпланом, який було затверджено у 84-му році, ця площа не є рекреаційною. Це торговельна площа, призначена не для відпочинку, а для функціонування закладів громадського призначення. Нині ж   ці заклади докорінно змінилися. Тому  головне завдання – не допустити того хаосу, який був до моменту реконструкції. Хаотична парковка, нагромадження кіосків та палаток – це не обличчя міста!

Загалом же, за його словами, реконструкцію мають зробити за 45 діб.

«Забудували якоюсь х...нею!». Дослідник історії Черкас Василь Страшевич не сприймає новобудови, які змінюють звичні обриси затишних Черкас

«Забудували якоюсь х...нею!». Дослідник історії Черкас Василь Страшевич не сприймає новобудови, які змінюють звичні обриси затишних Черкас

У ході дискусії виникло і питання щодо назви площі.

- Я не чув жодного обговорення щодо назви цієї площі, - зауважує історик Олександр Шумейко, член міської топонімічної комісії. – Назва «Європейська» безлика і не несе нічого автентичного.

Тож, як підсумував Сергій Отрешко, будь-які рішення – чи то про будівництво, чи про благоустрій, мають бути відомі жителям міста.

- На сайті міської ради чи громадських організацій повинні розміщуватися  проекти в доступній для людей формі, щоб громада мала право висловити свою думку. При такому розвиткові подій навряд чи міськвиконком прийматиме рішення всупереч громаді. А навіть якщо так, то міська рада зможе це рішення зупинити.

 

реклама

Коментарі  

 
0 #8 Мы с мамой эстеты 20.06.2011 13:37
упырь пьет кровь черкасских манюпасов
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #7 махмуд 20.06.2011 10:51
разве тот кто писал заголовок статьи не читал её содержание или намеренно исказил суть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Лаврін 20.06.2011 10:47
Наиболее удачно высказался В.Страшевич!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 Місцевий житель 20.06.2011 10:26
Мирза територію навколо Будинку торгівлі до рук прибера,а "реконструкцію" роблять за рахунок місцевого бюджету.Начебто на благо міста.Потім всеодно здируть з людей за паркування.Збирайтеся архитектори хоч по 7 раз на тиждень,все вже вирішено без Вас. З повагою...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #4 Мы с мамой эстеты 20.06.2011 09:23
шо за манера проводить круглые столы ПОСЛЕ , а не до!
деревья Отрешко сам приклеивать будет? или ПР подсобит
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Скептик 20.06.2011 08:35
А чому ж міська рада, не спитавши громади міста, передає Соборну площу обласній раді? На словах одне, а на ділі інше
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Вадим 20.06.2011 08:04
Убогий пиар/ Где он раньше был?
Что касается котлована, то достало уже слушать эти нагнетающие восклики оппозиции, займитесь делом. И дебилу понятно, что такого там не будет. Но вот такое как на 700летия, где на территорию двух скверов полностью застелили асфальтом. Фактически не озеленив эти площадки. Такое там будет 100%.
А Упыря накол. Не может быть город европейским и красивым если в самом его центре расположена парковка, не смотря ни на какие демографические ситуации. Товарищ Упырь как всегда врет, отрабатывая свои дивиденды. Не для кого не секрет, что парковка делается исключительно в интересах владельцев дома торговли, им нужно обеспечивать приток посетителей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Альтран 20.06.2011 07:50
Та всім і так все зрозуміло.Захотілось мати грошики від парковки - от і все.Справи у БТ йдуть все гірше,а тут гроші на землі валяються.А дерева,так вони ж заважають))))
Все інше....пусте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100