реклама

реклама

Лист-звернення Молотова 1941 року до радянського народу, матеріали, присвячені депортації українців, німецькі агітації, словник-розмовник для остарбайтерів, дойчемарки для окупованих територій, бойові листи, фрагменти військової форми… - унікальні пам’ятки в історичній колекції, присвяченій 70-річчю початку Великої Вітчизняної війни. Місце зібрання – Черкаський обласний краєзнавчий музей.

- Воєнна тематика завжди цікавить музеєзнавців. У нашому музеї є дві постійнодіючі зали, присвячені німецько-радянської війні. Проте цього року хотілося зробити щось особливе: представити нові матеріали і показати не героїв Радянського Союзу, а невідомих борців за свободу. Ми хотіли таким чином віддати шану захисникам батьківшини, - говорить заступник директора з науково-просвітницької та виставкової роботи, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова. – На виставці під назвою «Пам’ятай…» презентовано надходження за останні п’ять років, матеріали з приватних колекцій, роботи художника, заслуженого діяча мистецтв України Віктора Клименка.

mu2

За його словами, молоді, яка обрала для себе воєнну спеціалізацію, потрібно вправно володіти зброєю та силою духу. «Я хотів показати нащадкам мужність одного хороброго бійця, якого знав особисто. Микола Іванович Жужома – людина, варта подвигу, Герой Радянського Союзу, боєць, на якого треба рівнятися», - зазначає пан Віктор.

mu4

Будь-яка виставка, присвячена темі людської смерті, завжди сприймається по-особливому. Несподіваним на цьогорічній експозиції є чітка межа між живими і тими, хто поліг у бою. Зокрема, стенд, на якому поруч презентовано зведення про прориви радянських бійців Радінформбюро та похоронки, які отримували рідні, чи листи батька синові-фронтовику Молоткову (на його у Черкасах названо вулицю) і справка з польової пошти «доставить не возможно» або ж атестат випускника 1941 року, який зі шкільного балу опинився на фронті…

mu5

Уперше на виставці експоновано матеріали про наведення «Нового порядку» (політика німців на окупованих територіях): аусвайс (паспорти для контролю і фіксації кожної, як говорили завойовники, «фізичної одиниці» українців), дойчемарки (особливі грошові одиниці), наліпки на одяг. Побачити у музеї можна й німецьку агітаційну літературу, унікальний словник-розмовник для остарбайтерів.

mu3

На відкриття виставки завітали курсанти Черкаського навчального прикордонного загону «Оршанець», студенти Черкаської академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, Політехнічного технікуму, ветерани війни.

mu1

Крім того, до 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни приурочено творчий вечір відомого кінооператора, члена Європейської асоціації операторів «ІМАГО» Віктора Лисака. Його фільмографія налічує найкращі зразки стрічок воєнної тематики: «Ати-бати - йшли солдати», «Втомлені сонцем», «1941», «Якщо ворог не здається», «Від Буга до Вісли» тощо.

Ветерани виконують пісні про війну, згадують бойових побратимів...

Ветерани виконують пісні про війну, згадують бойових побратимів...

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100