Колишні та теперішні студенти, учасники двох революцій (2004 та 2014 років) зібралися на круглому столі в Черкаському національному університеті ім. Б Хмельницього, щоб пригадати події минулих та недалеких часів і поділитися поглядами на майбутнє.

Фото Назара Лавріненка

Фото Назара Лавріненка


На круглий стіл «Студентство як опора громадянського суспільства: ретроспектива від Майдану до Євромайдану» запросили і владику Іоана, який розпочав захід зі спільної молитви.

Учасники голодування проти колишнього ректора ЧНУ Анатолія Кузьмінського відзначили, що владика Іоан завжди підтримував студентство. У свою чергу, представник духовенства зазначив, що коли революція відбувається в ім’я вищих цінностей, то завжди благословляється.

Участь у засіданні також взяв заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль, викладачі, які не стояли осторонь революційних подій, – Василь Пахаренко, Володимир Поліщук, Віталій Масненко та інші.

Багато з тих, хто свого часу боровся проти переслідування студентів під час виборів 2004 року, і нині активно займаються політичним життям. Зокрема, серед присутніх – учасник голодування, а нині депутат Черкаської міської ради, «свободівець» Ярослав Нищик, який після тих буремних подій опинився в лікарні. І він такий не один…

Фото – з «Фейсбуку» учасниці тодішнього голодування, голови ГМ «Опора» Ольги Айвазовської

Фото – з «Фейсбуку» учасниці тодішнього голодування, голови ГМ «Опора» Ольги Айвазовсько


Під час виступів і спогадів колишніх і нинішніх студентів демонструвалися фото та відео. Зокрема, на фото видно штаб тодішнього кандидата в Президенти України Віктора Януковича, де серед засідаючих – і Анатолій Кузьмінський (пізніше він став депутатом обласної ради від Партії регіонів).

Нагадаємо, що 24 лютого виповнилося 10 років з початку голодування студентів ЧНУ. Їхнє голодування було своєрідними протестом проти дій тодішньої адміністрації закладу на чолі з Анатолієм Кузьмінським. Як відомо, «голодна» революція тривала 7 днів і 6 ночей та закінчилася 2 березня 2005 року. За цей час активісти пережили багато: наперекір їм намагалися голодувати прихильники Кузьмінського (але непереконливо). Урегулювати ситуацію постійно приїжджали тодішній заступник міністра освіти та відомі постаті Черкащини, а в останню ніч активістам підкинули ртуть. Однак тоді студенти домоглися свого.

– Що б не відбувалося, ми вірили і віримо  у зміни на краще. І тут ви бачите студентів різних поколінь: усіх нас об’єднує бажання жити у вільній Україні, – сказала на заході нинішня викладачка Юлія Волинець.

реклама

Коментарі  

 
+9 #16 Куратор 28.02.2015 13:55
Взагалі то студенти прогресивна сила. Але в наш час їх використовують як запальничку для підпалу. Дешево і надійно. ЧНУ - не виняток.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #15 Вася 27.02.2015 21:25
Студенти - молодці! Вони відстоювали свої переконання бути вільними у своїх суспільних вчинках. А такі, як Кузьмінський, завжди готові л..зати .... будь-кому, хто при владі. Їх називають колоборантами і їх в усіх державах зневажають за те, що прислуговують загарбникам...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #14 Доцент 27.02.2015 21:20
Цитую Надя:
А Поліщук ніколи осторонь не стоїть,забудь-якої влади він активний. Тому й медалі йому дають і тепер і тоді давали. Тоді студентів просто використали задля задоволення своїх інтересів. І навіщо зараз писати, що ті студенти, які голодували з іншого боку, їли випічку? Святі та божі помаранчеві голодувальники зараз усі при посадах, мають квартири, усе в них гуд. Знали, чого голодували. Навіщо ворушити багно? не розумію


На мою думку багно у Вашій голові і його ворушити дійно не слід - дуже смердить!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #13 визор 27.02.2015 20:20
Цитую адекватний:
Думка ватника як ви кажете. Сьогодні куля в лоб відверто заявив в телеефірі що вони працюють по 20 год. в сутки і в країні повний колапс. Якщо дослівно тріщить по всим швам і скоро лопне. Відверто повідав про наших "европартнерів" яким плювати на український народ і вони вимагають підвищення (а по суті знищення народу). Дайте мені несвідомому українцю відповідь чому вони не сидять в тюрьмі за знищення держави? Чому ті хто громив на майданах державне (а по суті народне) майно за яке особитсо кожен заплатив свою копійку на відновлення, не сидять в тюрьмі. Я як українець не дозволяв хворим на голову мітингувальника м знищувати свою частину державного майна. Чому Аваков не відсторонений від посади та не сидить в тюрьмі за побиття людей під нацбанком???? Чому народ вже за межою виживання. Відповіді будь ласка фактами а не тупим бризканням слиною.


Поддерживаю. Слава Богу в стране еще остались здравомыслящие люди!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #12 украина 27.02.2015 20:16
Студентам терять нечего, вот они и занимаются революциями, "голодовками", майданами - лишь бы не учиться. Им не нужно думать как заплатить за квартиру, как семью прокормить и т. д.
Ведь все революции делала студенты, а мы пожинаем плоды :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #11 ATO Calling 27.02.2015 19:42
Грабли никуда не делись. Лежат и ждут украинского лба. Ждём захода на третий круг.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #10 адекватний 27.02.2015 19:21
Цитую Та ваащее:
Революция-это когда меняется система, правила игры и т.д....
А у нас всякую смену рыл у корыта называют этим громким словом))

Відмінна оцінка. Краще навряд чи хто скаже.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #9 адекватний 27.02.2015 19:20
Цитую Володимир Юлькович:
Питання не в помаранчевих, не в синіх чи біло-сердечних. Питання про ставлення до молоді, повагу до думки студентів, питання про свободу вибору. І не кидайтесь тут лайном. Віват, студент!

Студент перший ворог держави. Ума нема а гонору за очі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #8 адекватний 27.02.2015 19:17
Думка ватника як ви кажете. Сьогодні куля в лоб відверто заявив в телеефірі що вони працюють по 20 год. в сутки і в країні повний колапс. Якщо дослівно тріщить по всим швам і скоро лопне. Відверто повідав про наших "европартнерів" яким плювати на український народ і вони вимагають підвищення (а по суті знищення народу). Дайте мені несвідомому українцю відповідь чому вони не сидять в тюрьмі за знищення держави? Чому ті хто громив на майданах державне (а по суті народне) майно за яке особитсо кожен заплатив свою копійку на відновлення, не сидять в тюрьмі. Я як українець не дозволяв хворим на голову мітингувальника м знищувати свою частину державного майна. Чому Аваков не відсторонений від посади та не сидить в тюрьмі за побиття людей під нацбанком???? Чому народ вже за межою виживання. Шановні досі хворіючі проводьте свої шабаші в на пустих полицях магазинах та на кладовищах де вимирають від нестачі коштів на ліки українці. Відповіді будь ласка фактами а не тупим бризканням слиною.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Євгенія 27.02.2015 18:16
Цитую Володимир Юлькович:
Питання не в помаранчевих, не в синіх чи біло-сердечних. Питання про ставлення до молоді, повагу до думки студентів, питання про свободу вибору. І не кидайтесь тут лайном. Віват, студент!

Даруйте, шановний, але в жодному коментарії я не бачу лайна. Кожен з нас має свою думку відносно подій 2004 року і ми її висловлюємо. А те, що для нинішньої влади ті, хто не думають як вони - вороги, абсолютно ясно. НЕ змушую зі мною погоджуватись, але чітко впевнена, що багато достойних людей працювало для НАРОДУ і при колишній владі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100