Сьогодні минає 201 рік від дня народження Тараса Шевченка. Урочистості розпочалися зранку в селі Моринці, що на Звенигородщині. 

 

Покласти квіти до тутешнього пам’ятника матері Тараса Шевченка прийшли до сотні черкащан. Серед них – і обласні владці. Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко назвав поета пророком українського народу, якому випала доля говорити про нього й від його імені.


– У свій час Україна пробудилася в Шевченку, – зауважує Юрій Ткаченко. – Сьогодні він повинен пробудитися в кожному із нас. Рік тому ми пережили єднання всіх в один народ – це справдження Шевченкового заповіту. Над усіма майданами нашої держави лунали його слова: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає...». І сьогодні вони особливо актуальні, зважаючи на агресію з боку Росії. Десятки черкащан загинули, захищаючи незалежність нашої країни. Вічна їм пам’ять! Водночас ми робимо все для того, щоби Тарасове слово жило й далі. Зокрема, ми започатковуємо у школах факультатив із шевченкознавства.


Рік тому в Моринцях теж говорили про війну. Однак тоді, пригадує голова облради Валентина Коваленко, думали, що все швидко минеться.


– Ми завжди казали, що Шевченко об’єднує Україну, – наголошує посадовиця. – Однак сьогодні він уже єднає весь світ. Світ, який боїться агресора, боїться третьої світової війни. Але його можна зупинити! Силою зброї, а головне – силою духу.


У Моринцях усі охочі оглянули експозиції тутешнього меморіального комплексу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Опісля вирушили до села Шевченкове. Тут поклали квіти до пам’ятника Кобзарю. А також навідали могили його батьків, віддавши їм шану. Галина Кривоніс приїхала в Шевченкове з Київщини. Каже: щороку намагається в ці дні бувати на батьківщині поета, зазначають у прес-службі Черкаської ОДА.


– Це важливо для нас, для українців, – пояснює жінка. – Тут якась особлива атмосфера. Важливо пам’ятати, за що боровся Шевченко, як він любив Україну. Чому зараз таке в нас колотиться? А тому, як на мене, бо не всі українці мали у своєму серці Україну!

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 незнайка 10.03.2015 16:11
похоже по своему т н дому претарелых решил за одно поминки справить БОМОНД соответствующий
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Ель Греко 10.03.2015 14:33
А тепер зверніть увагу на фото 1. У правому кутку картини скорботно стоїть Петя. Вічний Петя Шевченко. Гнеться, але стоїть!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 РозвIдник М.Кузнецов 10.03.2015 07:44
ГОЛОВА ОДА:
Дивлюсь я на небо та й думку гадаю:
Чому ж я не сокіл, чому не літаю?
Чому мені, Боже, ти крилець не дав?
Я б землю покинув і в небо злітав!
ГОЛОВА Облради:
Пiдманули Галю,
Забралы з собою.
Ой, ти, Галю, Галю ж молодая,
Пiдманули Галю, забралы з собою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100