реклама

реклама

600 тисяч втратили з початку цього року черкащани, що стали жертвами інтернет-шахрайств. Якщо ж брати юридичних осіб, то кошти сягають більше мільйона. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив в.о. начальника відділу у боротьбі із кіберзлочинністю УМВС Черкаської області Богдан Горбачов.

– Разом з тим, нами за взаємодії з банківськими установами заблоковано близько 500 тисяч гривень. Тобто кошти зловмисникам не дісталися. У подальшому ці кошти будуть повернуті потерпілій стороні, – зауважив Горбачов.

Всього з початку року до черкаських міліціонерів звернулися близько 70 громадян зі скаргами на інтернет-шахраїв. З них розкрили 33 злочини. Усім особам оголошено підозру. По 17 особам справи направлені до суду.

– Зловмисники мають навики роботи з інформаційними технологіями і розкривати злочини нелегко. Разом з тим, в усіх вже є банківські картки, на які люди отримують зарплату. І до карток прив’язані мобільні телефони. Знаючи особу і її мобільний, злочинці можуть отримати доступ до банківської картки, до грошового рахунку. Тож вкотре попереджу громадян, що до вхідних дзвінків треба ставитися вкрай обережно. Якщо вам телефонує особа, представляється працівником банку абощо і просить назвати ваші особисті дані і номер картки, то ні в якому разі цього не варто робити. Завжди можна передзвонити на гарячу лінію вашого банку і перепитати, чи є питання по вашій картці, – говорить Богдан Горбачов.

Обережно слід ставитися і до купівель товарів через популярні інтернет-сервіси, аукціони, адже часто дешевий товар, який провокує людину до його купівлі, може бути всього лиш наживко. Тож правоохоронці радять тим, хто користується подібними послугами, розраховуватися за товар, лише перевіривши його якість.

Горбачов також зупинився на інших правопорушеннях у сфері інтернет, зокрема, на поширенні порнографії.

– Неповнолітні особи мають доступ до інтернету, де легко можуть наткнутися на подібні речі. І це негативно впливає на них, зокрема, й з моральної точки зору. Тож ми виявляємо, де реєструються ці сайти. Виявляємо осіб, що розповсюджують порнографію і притягуємо до відповідальності, – зазначив правоохоронець.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100