реклама Делікат

Крім масових опитувань за добре сконструйованою вибіркою, з дуже серйозним контролем інтерв’юерів, ніхто нічого кращого поки що не придумав. Це все добре працює і дає досить точні результати. Таку думку висловив у ході Всеукраїнської школи-семінару викладачів соціо-гуманітарних дисциплін, яка проходить у Черкасах, президент Соціологічної асоціації України, академік НАН України Віль Бакіров.

– Але, на жаль, це дуже дорого коштує. Мабуть, потрібно шукати й інші способи досліджень, наприклад на основі онлайн-моніторингу, – Вважає Віль Савбанович.


Завідувачка відділу моніторингу соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України, голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва зазначила, що сучасні соціологи мають у своєму арсеналі різні способи поліпшення якості соціологічних досліджень. Наприклад, застосовують комбіновані – як вуличні, так і поквартирні опитування. Обов’язково заміряють готовність виборців прийти на вибори – під час опитування задають декілька запитань на цю тему, і за результатами відповідей роблять певні висновки. Але треба пам’ятати, що будь-яке вибіркове обстеження має свій рівень вірогідності.

На думку соціолога, різні міста дуже відрізняються одне від одного.

– Є міста, де якість життя дещо краща, де люди відчувають піклування влади. А є міста, де нахабно крадуть, та ще й хизуються цим. Там – зовсім інші настрої. Тож рівень передбачення результатів дуже залежить від соціального клімату, який є в тому чи тому місті. Ці речі теж треба враховувати, інтерпретуючи результати опитувань, – наголосила Ольга Миколаївна.


Крім того, на її думку, соціологи мають враховувати й соціальні стереотипи. Наприклад, під час виборів якщо у виборчому списку є жінки, то заявлена готовність голосувати за жінку завжди буде вищою, ніж реальна поведінка на виборах...

Заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха відзначив важливість врахування соціологами під час опитування місцевої культури населення. Наприклад, коли американці проводили екзіт-пол під час президентських виборів у Венесуелі, вони зробили висновок, що впевнено перемагає опозиційний кандидат. Але з великим відривом переміг чинний президент Уго Чавес.

– Американці зробили висновок, що це – фальсифікація виборів. Але це не була фальсифікація. Просто американці не зрозуміли ситуацію, яка на той час була у Венесуелі. Так киянин іноді не розуміє ситуацію де-небудь у Мукачевому, – зазначив Євген Іванович.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100