реклама

реклама

Видання Bird in Flight показало, як живеться камерунському бійцю Дональду Нджатаху в Черкасах. Нагадаємо, що камерунець став відомим завдяки ефектній перемозі над легендарним бійцем змішаних єдиноборств Джеффом Монсоном. Цей бій викликав резонанс в Україні, тому що напередодні бою американець Монсон отримав російське громадянство… і одразу програв.

Десять градусів нижче нуля. Крижаний вітер з Дніпра зганяє рятувальників ближче до причепу з піччю і чаєм.

«Лише давайте не фотографуватимемося відразу після купання!» — в групці спортсменів з клубу Grizzly, що прийшли у Хрещення на пляж «Рів'єра», сміються всі, навіть дівчата, але не Дональд Нджатах. Чи то слів не зрозумів, чи то гумору.

Загальна роздягальня влаштована у великому армійському наметі. Нджатах виглядає на секунду, морщиться і зникає. Здається, шоу вже не буде. Але незабаром він з'являється знов, з рушником на шиї, і біжить до ополонки. Вистава дійсно не виходить. 95-кілограмовий камерунський атлет, в трусах, на замерзлому Дніпрі в Черкасах, привертає значно менше уваги, ніж очікувалося. Лише по дорозі назад до Дональда підлітає знімальна група місцевої телекомпанії — з вічним питанням про враження.

«Карашо! Очень супир!»

Вони звикли. Перший час, говорить Дональд, сильніше за морози мучило тикання пальцями і сміх за спиною. Зараз, опісля п'яти років, городяни навіть не обертаються. Дві головні перемоги Нджатаха — нокаутував Джеффа Монсона і став зовсім своїм в Черкасах.

Джефф Монсон на прізвисько Сніговик ніколи не був на перших ролях в змішаних єдиноборствах, але завжди вважався в цьому виді спорту одним з кращих борців. 36 з 58 своїх перемог на офіційних турнірах він здобув удушливими і больовими прийомами. Монсон ламав багато видатних атлетів — Сергія Харитонова, Казуюкі Фудзіту, Марка Керра, Роя Нельсона, Олександра Ємельяненко.

В кінці минулого року 44-річний американець отримав громадянство Росії (було багато жартів про Жерара Депардье...). Дональда Нджатаха до Москви везли на забій. Видовищний спортсмен з чотирма поразками в 2015 році, при цьому не російський, не кавказець, не борець, — перший для Монсона бій під триколором повинен був завершитися упевненою і ідеологічно вірною перемогою. У ринг він зайшов у футболці з портретом Володимира Путіна. За перших 20 секунд бою американець встиг пропустити лоукік, два міцних джеба і загубити капу.

«Лише робота ногами, лише відхід на далеку дистанцію і ось такий обстріл ветерана можуть врятувати Дональда Нджатаха. Але для цього, звичайно, потрібне відчуття дистанції, потрібна витривалість. Поглянемо, якою мірою нею володіє...» — коментатор «МАТЧ-ТБ» не встиг закінчити фразу. Нджатах завдав свого першого і останнього в цьому бою удару правою. Джеф Монсон впав обличчям в підлогу. Слава Василенко, тренер і менеджер Дональда, розвернув жовто-блакитний прапор.

Перемоги і поразки

«Дональда ви відразу впізнаєте. А дрібний хлопець поряд з ним — це буду я», — призначає нам зустріч Слава Василенко. У 2010 році, вигравши чемпіонат світу по бойовому самбо у ваговій категорії до 62 кг, він заснував клуб Grizzly — назва прийшла уві сні.

«У мене була мрія, щоб в моєму залі тренувався парубок-африканець. Я дивився відео з Америки: там всі біло-білі, а один або два — чорні. Це так круто: і азербайджанці, і грузини — всі разом займаються», — розповідає Василенко. На фотографію студента Черкаського державного технологічного університету Дональда Нджатаха, що стоїть в кімоно, він наткнувся в «ВКонтакте». Той переїхав вчитися на інженера-електрика з Харкова, де викладання йшло українською, у той час зовсім незрозумілою йому мовою.

Крім досвіду занять карате, у хлопця виявилася велика швидкість і сила удару.

Баанте и тонга - мови його родини. Французька та англійська - державні мови Камеруну.

За нашими мірками Дональд поліглот, але слов'янська фонетика дається йому непросто. Під час розмови він більше мовчить, лагодить зубочисткою блискавку, що зламалася, на рюкзаку. Розповідає Василенко.

Коли суперники оцінили можливості камерунця, йому стало складно влаштовувати бої в Україні. Ситуацію ускладнила війна на Сході і економічна криза. Розпався харківський «Оплот», єдиний клуб ММА в Україні, де спортсменам платили щомісячну зарплату — $500. Число комерційних турнірів різко скоротилося, їх грошові призи стали символічними. За весь 2014 рік Нджатах лише раз бився в Україні, а в подальшому йому довелося виходити в Росії проти більш досвідчених бійців.

«Завжди зустрічають на крутих машинах, привозять в готель, завжди погодують, жодного слова про стосунки України з Росією,» — говорить Василенко.

Чотири поразки Дональда на будь-який смак — технічним нокаутом, задушенням, здачею після больового прийому і вирішенням суддів — напевно розслабили команду Монсона. Тепер менеджер міркує про матч-реванш з американцем, зустрічі з Федором Ємельяненко і переході в американський чемпіонат UFC. Тим часом Дональд тренує любителів. Місячний абонемент коштує 250 гривень ($10), і ці гроші стають йому зарплатою.

Займатися з Нджатахом зазвичай приходять до двох десятків парубків, але це перше тренування після свят, і в залі лише шестеро. Троє говорять між собою на чужій мові і виглядають на маті краще за інших.

«Узбекис… Туркмени… стан…» — тренер не впевнений.

Після недовгої розминки починається робота в парах. Дональд вчить битися так, як б'ється сам: швидко зближуючись для удару і ще швидше вирушаючи від контратаки. Головне — робота ніг, вибір дистанції. Нджатах показує правильну позицію перед противником, потім рух і заставляє повторити. «Я тут! Ок? Летс гоу», — за пару годин це повторюється півсотні раз. Проходи в ноги, захват спини, хайкіки, серії ударів руками. «40 віджимань!» — якщо прослухав або тупиш.

Дональд Нджатах і Юлія Тимошенко

З Юлією Тимошенко знайомимося в церкві, де хрестить дитину друг Дональда, теж камерунець. Юлія — блакитноока, з тонкими рисами обличчя дружина Нджатаха, що залишила після весілля дівоче прізвище. Приходить з дочкою Євою Христиною. Дональд носить її на руках, часто цілує і сюсюкає на французькій.

— Ти католик? — запитую Дональда.

— Я протестант, — відповідає він.

— Ти ж православний! — втручається дружина.

У недовгій суперечці про терміни Нджатах ставить крапку: «Я вірю в Бога!»

Хреститься камерунці хаотично. Священик відводить очі.

Юлії — 24, чоловік на рік молодший. Познайомилися в гуртожитку Черкаського технологічного, два поверхи якого займають іноземні студенти: африканці, китайці, араби, росіяни.

Дональд в академічній відпустці, Юлія — інженер-хімік з червоним дипломом, отриманим на дев'ятому місяці вагітності. Два ключові підприємства Черкас: виробництво мінеральних добрив і фармацевтичний завод. Дівчина не вирішила доки, чи піде працювати туди після декретної відпустки. 4 000 гривень ($160), зарплата технолога, вважається в місті хорошою.

У кафе Нджатах замовляє велику піцу і «сковорідку по-грузинськи» з картоплею і м'ясом. Морщиться — несмачно. Національну їжу він готує сам, коли мати присилає з Камеруну продукти. Молодшого з п'яти своїх дітей вона тримає під наглядом і щодня дзвонить до Черкас по скайпу.

Цього літа Дональд повезе Юлію в Яунде знайомити з сім'єю. Сам він з родичами Тимошенко знайомий дуже близько. Бабусі в селі мліють від його вимови слова «бабуся» і зліплених африканцем вареників. Тесть сильно переживає за зятя і бій дивиться лише в записі, якщо знає, що для Дональда він закінчився без травм. Так трапляється далеко не завжди, і після кожного змагання парубок лягає в лікарню.

«После боя иду в туалет. У меня кровь такой везде, я писяю, кровь выходит. Я думаю: почему мы дрались? Между нами нет проблем! Я его не знаю, он меня не знает, зачем мы начали драться?! Смотрю на своё лицо в крови и думаю: „Я дерусь за год своей жизни!“» — Дональд з жахом і ностальгією розповідає про київський турнір «Колізей». Вигравши чотири бої за один вечір, окрім травм там можна було отримати $4 000. Економічна криза майже знищила змішані єдиноборства як бізнес в Україні, і тепер за перемогу в змаганнях тут платять 2–4 тисячі гривень.

Велика мрія Нджатаха — провести реванш з Монсоном в Камеруні. Велика біда — остання перемога не значиться в офіційній статистиці боїв на головному для змішаних єдиноборств сайті sherdog.com. Влаштовувачі московського турніру нескінченно зволікають з відправкою даних, і його особистий запис не змінювався з минулого року:

DONALD NJATAH NYA
YAOUNDE, CAMEROON
AGE: 23
CLASS: LIGHT HEAVYWEIGHT
HEIGHT 182.88 CM
WEIGHT 92.99 KG
WINS: 12
LOSSES: 6


Про будні чемпіона відео зняло і "Громадське телебачення. Черкаси".

Нижче можна подивитися відео:

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100