реклама

реклама

У Черкасах зведуть теплиці на водоканалі, як в Угорщині (фото - theworldwater.blogspot.com)

У Черкасах зведуть теплиці на водоканалі, як в Угорщині (фото - theworldwater.blogspot.com)

Міський голова Черкас Сергій Одарич планує 19 вересня відлетіти до Угорщини, щоб познайомитися з сучасними технологіями очистки стічних вод. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції.

Як зазначив мер, угорська компанія втілила в Угорщині кілька проектів за американськими технологіями, де очисні споруди подібні до теплиць. Такі системи працюють в Угорщині вже декілька років і успішно себе зарекомендували.

– У теплицях ростуть деревця, кущики і таке інше. І своїм корінням рослини занурені в фекальні стоки каналізації. І в процесі проходження стоків через каскади, а також за рахунок додавання біологічних речовин прискорюється процес очищення, рослини вбирають у себе всі біологічні домішки і на виході отримуємо чисту технічну воду, – розповів Сергій Одарич.

За словами міського голови, теплиці, де ростуть рослини, можна відвідувати як ботанічні сади, там немає неприємного запаху.

– І найголовніше те, що не треба тягнути колектори на десятки кілометрів. У нас це питання актуально для Дахнівки, де взагалі немає системи каналізаці, і для Митниці, де ми витрачаємо великі кошти, щоб насосами підняти всі стоки нагору і вкинути у колектор на вулиці Гоголя. Ми працюємо з угорцями, щоб вони про інвестували подібний проект по встановленні такої системи в Дахнівці. А у перспективі – на Митниці, – зазначив Сергій Одарич.

Щодо ціни питання, то, як повідомив мер, будівництво побідної системи коштуватиме стільки ж, скільки ж і будівництво відповідних очисних споруд за звичайною технологією.

– Але це щодо вартості будівництва. А щодо подальшої експлуатації, то вона в 8-10 разів дешевша. Більше того, завдяки технології, яка діє в Угорщині, ми отримаємо дійсно якісну технічну воду, яку в подальшому можна використовувати для поливу, або для підприємств, розташованих поруч, – запевнив Сергій Одарич.

Детальніше міський голова пообіцяв все розповісти і навіть показати фотографії після повернення з Угорщини.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100