реклама

реклама

Як повідомив на вранішній нараді в облдержадміністрації виконуючий обов’язки начальника управління культури та зв’язків з громадськістю Сергій Пасічник, нині повноваження про перейменування населених пунктів на Черкащині перейшли до ВРУ, тож напрацювання громад передані в профільні комітети та до Інституту національної пам’яті. А де не надійшло пропозицій на місцях, там були розроблені рекомендації облдержадміністрацією з врахуванням всіх історичних моментів. Проте зараз відбувається певна затримка у парламенті, бо в загальному пакеті перейменувань є питання про перейменування Дніпропетровська і Кіровограда, а ці питання досить складні.

– Є ряд населених пунктів, назви яких не підпадають під перейменування. Зокрема, це місто Ватутіне. Причин для його перейменування немає, бо є інший закон про вшанування учасників Другої світової війни, які не були безпосередньо партійними керівниками, а брали участь в війні. Є і конфлікт інтересів по назвах на кшталт «Першотравневе» та «Первомайське». Бо Перше травня є офіційним святом, тож  підстав для його перейменування немає.

Загалом наразі не було перейменовано місцевими радами 560 вулиць та провулків. У зв’язку з такою кількістю пропозицій в ОДА ведеться збір пропозицій з районів.

Також в рамках декомунізації в області повинні були демонтувати знаки та пам’ятники діячів тоталітарного режиму. Проте станом на 25 березня досі не демонтовані в області 6 пам’ятників Леніну, 6 погрудь Леніну, 3 пам’ятників комуністичним діячам та 5 пам’ятних знаків присвячених подіям та діячам радянської доби. В ОДА є сподівання, що станом на початок квітня роботи будуть завершені.

У цілому ж, на Черкащині на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» залишилися не перейменованими 12-ть населених пунктів, назви яких пов’язані з комуністичним режимом. Поки що перейменовано лише 6 населених пунктів.

Зокрема, село Ленінське Драбівського району на село Богданівка; селище Радгоспне Ленінської сільської ради Драбівського району на селище Квітневе; селище Петровського Вознесенської сільської ради Золотоніського району на селище Степове; селище Петрівське Михайлівської сільської ради Кам'янського району на селище Лісове. Також іншою постановою ВРУ було перейменовано селище Політвідділовець, що на Уманщині, яке відтепер зветься Малий Затишок, а тальнівське селище Здобуток Жовтня – просто Здобуток.

У підсумку голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко звелів підготувати розпорядження про створення в області топонімічної комісії з залученням краєзнавців, істориків тощо, щоб при перейменування була врахована думка фахівців та щоб це питання не викликало резонанс в громадах.

Нагадаємо, місцеві громади мають час до 21 травня на те, щоб на прохання ОДА направити в область пропозиції щодо перейменування топонімів та демонтаж пам’ятників у рамках декомунізації.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Уманский Еврей 30.03.2016 01:41
Ну хоть иногда у политиков мозги работают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100