Сьогодні на території Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля вшанували тих, котрі ціною свого життя 30 років тому рятували наше майбутнє.

Нагадаємо, того дня на четвертому енергоблоці ЧАЕС прогримів вибух. У пеклі вогню до останнього подиху виконували свій обов’язок пожежники – їх було шестеро – перших. Серед них і двоє випускників тодішнього Черкаського пожежно-технічного училища, начальники караулів воєнізованої пожежної частини № 6 та № 2 з охорони ЧАЕС, лейтенанти внутрішньої служби Віктор Кібенок та Володимир Правик.

В. о. начальника Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля Олександр Тищенко каже, що рятувальники вступили тоді в нерівний бій зі стихією, агресивним атомом, і неймовірними зусиллями відстояли машинний зал, не допустили розповсюдження вогню. Нині ж відомі прізвища понад 350-ти випускників навчального закладу, які в різний час брали участь у ліквідації наслідків жахливої аварії. Багатьох із цих людей вже немає в живих, але імена навічно залишаться в пам’яті.

– 30 років минуло з того часу, коли багатьом довелось покинути батьківські домівки, не дізнатись долю інших сусідів, розкиданих по всій країні, – сказав перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – 30 років минає відтоді, як молоді хлопці, не вагаючись, кидались у пекло атомного реактора, а санітари та лікарі, не дивлячись на те, який рівень опромінення отримали, лікували інших. Енергетики, техніки, будівельники, водії виконували обов’язок громадянина країни. 30 років. Чи багато це? Лише трохи більше періоду напіврозпаду елементів атому і сьогодні  об’єктивно ми не можемо з точністю сказати, які екологічні й медичні наслідки ще матиме  ця найвеличніша у світі катастрофа.

Віталій Володимирович зазначив, що держава сьогодні в комплексі має вирішувати ті виклики, які виникли 1986 року. Це і питання об’єкту «Укриття», яка лише з міжнародною спільнотою може бути вирішена повністю, і питання збереження здоров’я нації, і тих поколінь, які брали участь у ліквідації, і пізніше народжених. Це також питання соціального захисту ліквідаторів, переселених осіб, їхніх дітей. Це і питання економічного відродження країни.

– Сьогодні, як і 30 років тому, випускники інституту підготовлені як справжні фахівці офіцерами-патріотами, виконують багатогранну роль рятувальника на Сході України. Вони є і піротехніками, і пожежниками, і будівельниками, і навіть психологами. На такі виклики сьогодні гідно відповідаєте і з честю несете звання рятувальника, – звернувся до молодих курсантів перший заступник. – Від імені обласної влади висловлюю щиру шану всім, хто тоді став на перешкоді розповсюдження ядерного лиха. Пам’ятаймо про це завжди! І нехай всі ваші навички знадобляться вам лише в навчанні.

Ветеран навчального закладу, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС  полковник внутрішньої служби у відставці Микола Гончаров водночас  сказав:

– Багатьох моїх товаришів, з якими я тоді був у 1986 році, вже поховали. Теперішні ж рятувальники мають завжди пам’ятати про наш гіркий досвід. І я переконаний, що при потребі вони так само з честю виконають свій обов’язок!

Світлу пам’ять загиблих випускників Віктора Кібенка, Володимира Правика та всіх вогнеборців-чорнобильців  ушанували хвилиною мовчання та поклали квіти до монументу.

Зазначимо, сьогодні на території інституту відкриють оновлений Народний музей, експонати та матеріали якого розповідають про історію становлення закладу, розвитку пожежної охорони.

Про це повідомили у прес-службі Черкаської ОДА.

реклама

Коментарі  

 
+12 #4 колеги 26.04.2016 18:46
Цитую Патріот:
Випусники герої, а керівники коррупціонери! ГАНЬБА! СОРОМ!Прокурату ра довго будеш виконувати вказівки з верху , чи поступиш по закону!

Терміново!!! Офіцерів які виступили проти корупції, керівництво пожарки залякує звільненням!!!! Небайдужі журналісти допоможіть!!!!! !!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Семен 26.04.2016 18:35
Николай Васильевич Гончаров преподавал ППСГО в ЧПТУ. В 1986 был заместителем начальника сводного отряда противопожарной службы Черкасской области на ЧАЭС. Назначили его туда потому, что он был один из немногих понимал, что происходит там на самом деле. Сейчас радует, что его наука, нам пригодилась только теоретически. Ну а Гончарову, самое главное здоровья и всяческих благ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 Небайдужий 26.04.2016 17:50
Так, подвійні стандарти і подвійна мораль процвітає. І не тільки у цьому закладі, а скрізь, у всіх сферах суспільного життя. Коли нарешті ми позбудемось цього? Коли ми будемо гордитись своєю державою, а держава в свою чергу реально буде дбати про своїх громадян. Так, хочеться цього ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 Патріот 26.04.2016 16:26
Випусники герої, а керівники коррупціонери! ГАНЬБА! СОРОМ!Прокурату ра довго будеш виконувати вказівки з верху , чи поступиш по закону!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100