реклама

реклама

"Будинок за ціною чашки кави" - таку акцію колись проводила влада Сицилії, заманюючи інвесторів, готових відродити порожні міста, які залишили місцеві жителі в пошуках кращого життя. На той час багато вілл відомого острова були порожні, і муніципалітет міста Ганджі вирішив влаштувати розпродаж. У навантаження до новопридбаного житла додавалося зобов'язання привести будинок в порядок. Виявляється, в Україні також можна знайти житло за символічною ціною або взагалі безкоштовно. "Знай" склав список міст, яким не вистачає жителів, і де місцева влада готова прийняти будь-кого з розкритими обіймами. Є у списку і Черкаська область.

Орбіта, Чигиринщина


В наявності близько сотні 1-3-кімнатних квартир в 9-поверхівках

Населення - 120 чоловік

Побутові зручності: газ, електрика, вода зі свердловини

Місто-супутник загубилося в лісі Чигиринського району Черкаської області. Орбіту проектували, як містечко для енергетиків з населенням понад 20 тисяч осіб. 45 років тому ударними темпами будували ГРЕС, але через велику ненажерливості станції прийняли рішення замінити її на АЕС. Після вибуху на Чорнобилі будівництво назавжди заморозили. Місцевість тут екологічно чиста, так як жодну з електростанцій не добудували. Пізніше єдина теплотраса в місті припинила опалювати будинки. Через безробіття звідси виїжджали люди.

До міста веде бетонна дорога, яка добре збереглася. Через недобудовані стіни реактора, великої кількості порожніх багатоповерхівок, занедбаних магазинів, шкіл, садочків, їдалень, місто нагадує Прип'ять.

Майже всі будови 9-поверхові будинки. Деякі з незаселених квартир приватизовані, але ніхто не знає, де їх власники. Від деяких квартир власники відмовилися. Сьогодні в орбіті живе 120 чоловік, і на життя вони не скаржаться.

Зараз в двох житлових будинках Орбіти близько 100 порожніх квартир. У минулому році місто заселили біженці з АТО. Місцеві жителі сподіваються і вірять, що містечко оживе.

Районна влада поставилася з розумінням - в кожну квартиру протягнули газ, воду жителі міста набирають зі свердловини, залишилося тільки зробити індивідуальне опалення. А двокімнатну квартиру в Орбіті можна купити всього лише за кілька тисяч гривень.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100