реклама Делікат

samob Фахівці радять поспішати: зараз це можна зробити за 3 – 5 днів Українці мають можливість зараз узаконити все, що збудували самовільно й без дозволів: житлові будинки, літні кухні, гаражі, дачі...  Нещодавно набув чинності спрощений порядок прийому в експлуатацію житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд і прибудов до них, а також громадських будинків І та ІІ категорій, тобто кафе, магазинчиків, мийок тощо. Він діятиме до 30 січня 2013 року, і фахівці радять поспішати: зараз оформити «самобуд» простіше і швидше.

 У чому полягає новий порядок і що треба зробити громадянину, аби стати повноцінним власником свого житла, пояснює Андрій Захарченко, начальник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) в Черкаській області. Інтерв'ю з ним публікує обласна газета "Нова Доба".
– Навіщо узаконювати «самобуд», адже досі людина спокійно собі жила в цьому самочинно збудованому будинку? Яка з того користь власникові?
– Почну з прикладу. Один з останніх випадків: чоловік з Умані не може узаконити дім, збудований ще 1947 року. У цьому домі жили його батьки, але будинок не оформлений, не прийнятий в експлуатацію. Його нібито й нема, юридично він не існує. Батьки померли, а їхній син не може успадкувати дім – як успадкувати те, чого нема? Гірше того: чоловік не може навіть розпочати процедуру оформлення, бо він – ніхто, він не є господарем будинку, не живе там і не прописаний. Замкнене коло, в яке люди потрапляють саме тому, що чекали, «коли припече». Тепер йому доводиться вирішувати це через суд.
Інший приклад. Будинок зведено ще 26 років тому. Але він не прийнятий в експлуатацію, немає домової книги, ніхто в ньому не зареєстрований. Грім грянув для його мешканців, коли їхня донька вступила до ВНЗ. Їй документи здавати, а в неї прописки нема. Батьки прибігли до нас, але ж фізично неможливо зробити всі необхідні процедури протягом одного дня! Ми готові допомогти, але ж треба реально дивитися на речі.
Тому всім раджу не жартувати з цим питанням. Нерухомість – це завжди великі кошти. Коли вже державою надана така можливість, варто скористатися нею і узаконити усю нерухомість, що ви маєте. Без цього її не можна ні продати, ні подарувати, ні дати під заставу в кредит, ні успадкувати й так далі. Ви не можете вільно розпоряджатися своїм майном, то який же ви власник?
– Отже, як оформити самовільно збудований дім? Що треба зробити, крок за кроком?
– Перший крок – звернутися до організації, що має ліцензію на проведення технічного обстеження будинку. Це може бути приватна проектна організація (який-небудь ТОВ) або державна установа – головне, щоб вона мала таку ліцензію. Представники цієї організації виїжджають на об’єкт, проводять його огляд, фотографують, визначають категорію його складності. За потреби можуть залучати спеціальну апаратуру чи брати зразки для лабораторних аналізів. На основі цих досліджень складають звіт про технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж. Не треба висновків пожежників, електриків чи санстанції.
Паралельно з цим власник будівлі має завірити в бюро технічної інвентаризації (БТІ) технічний паспорт будинку. Можна в нотаріуса, але, як свідчить практика, у БТІ краще. БТІ проставить рік забудови й видасть завірену копію техпаспорта. У нотаріуса завіряється копія державного акта на землю (або інший документ, який дає власнику будинку право на користування земельною ділянкою).
Після технічного обстеження власник будинку отримує звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта. Звіт готують у двох примірниках – один видається замовнику, інший зберігається у виконавця. Отримавши такий звіт, можете подавати в інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю заяву про прийняття об’єкта в експлуатацію. Разом із нею потрібно подати заповнену декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, копію документа, що засвідчує право власності на земельну ділянку, та копію техпаспорта, виданого БТІ.
– Необхідно їхати для цього в обласний центр?
– Необов’язково. Наші інспектори працюють у кожному районному центрі області, тож можете передати ці документи через них.
– Як багато часу займе ця процедура?
– Згідно з наказом (наказ Міністерства регіонального розвит-ку, будівництва та житлово-комунального господарства за № 91, опубліковано цього літа), визначено термін – 30 днів. Але поки що, поки немає великої завантаженості в наших фахівців, ми встигаємо зробити все необхідне за 3 – 5 днів. Варто поспішати й зайнятися оформленням якнайшвидше. Дата реєстрації в інспекції ДАБК вважається датою прийняття об’єкта в експлуатацію. З цього часу вже можна укладати договори про постачання до будинку води, газу, електроенергії.
– Чи буде покараний господар споруди за свій «самобуд»?
– Звичайно, доведеться сплатити штраф, адже самовільне будівництво – це все ж правопорушення. Його розмір, відповідно до ст. 96 Адмінкодексу України, становить від 170 до 850 гривень.
– Чи може інспекція не зареєструвати декларацію?
– Дані, які людина вносить у декларацію, повинні відповідати документам, які подаються разом з нею. Якщо вказана неповна чи неточна інформація, інспекція повертає декларацію замовнику. Тоді він має заповнити її ще раз – відповідно до вимог.

– Чи усі «самобуди» можна оформити в такому режимі?

– Узаконити можна індивідуальні житлові будинки, дачні, садові будинки, які були збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт. Важливо, що тепер таким чином можна оформити й громадські будинки І-ІІ категорій складності. До них належать кафе, магазини, мийки, дитячі дошкільні заклади, туристичні бази, оздоровчі табори, аптеки тощо.

– У такий спосіб можна легалізувати те, що збудовано до 31.12.2009 року. А те, що побудоване протягом 2010-11 років?

– Тим, хто будувався пізніше, треба звернутися до управління містобудування та архітектури й спробувати оформити проектну документацію, так би мовити, заднім числом. Іншого виходу поки що запропонувати не можу.

Світлана СОБОЛЬ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100