реклама

реклама

Митрополит Черкаський і Канівський владика Софроній (Дмитрук), ієрарх УПЦ (МП), в інтерв'ю порталу "Релігія в Україні" прокоментував звернення Верховної Ради і церковної громадськості до Уселенського Патріарха Варфоломея з приводу подолання церковного розділення в Україні.

Митрополит підтримав обидва документи — звернення парламенту України і петицію, висунуту мирянами і духівництвом УПЦ (МП), проте при цьому відзначив, що вони потребують участі з боку українських архієреїв.

Так, про звернення Верховної Ради митрополит Софроній сказав: "Я б, наприклад, рекомендував зробити так: скласти владі такий текст, зустрітися з кожним архієреєм і запитати: ти «за» або «проти»? Вислухати, обговорити... А так хто без нас вирішуватиме це питання?.. Звернення розумне, на мій погляд, в тому сенсі, що там немає вказівки — дати автокефалію Філарету або Москві (УПЦ МП — ред.). А говориться про той напрям, щоб створити взагалі автокефальну Церкву в Україні. Це дуже розумно".

Владика схвалює звернення до Уселенського Патріарха, тому що "даний момент дуже рушійний" і кращого може не бути для вирішення цього питання.

"Я лише «за», я все «за», — підтримав владика Софроній ініціативи депутатів і церковної громадськості. — Щоб ми врешті-решт були вільні. Проте з нашим народом, з нашою психологією дуже важко розмовляти і переконувати. Триста років вселяли думку, що ми «представники третього Риму»".

Архієрей пропонує депутатам йти до кожного єпископа і "по-хорошому, по-чесному, дипломатично з кожним поговорити, представити проблему... Тому що все вирішується діалогом"

Також митрополит Софроній не знає випадку, щоб з Москви йшли пропозиції вирішити проблему розділення українського православ'я. "А я б їм запропонував! — звернувся він в адресу Москви. — Якщо вони хочуть бути дружними з Україною... то хочеться це комусь або не хочеться, а треба вирішувати: у зв'язку з тим, що склалася така політична ситуація, що нас оголошують в Україні «церквою государства- агресора», то давайте, хлопці, ми вас відпускаємо! Ось це було б надзвичайно розумно. Але для цього треба бути неупередженим! І хоч трішки в політиці розбиратися".

Митрополит вказав і на проблеми відсутності діалогу між самими православними України. "Треба дивитися з точки зору церковної користі, і викинути всі свої «бажання». Тому що одна справа бажання, а інше — страждання за свій народ. А то хочуть бути патріархами, а не знають, як же це зробити для народу краще. Треба пожертвувати собою, напевно. І одній, і іншій стороні — не має значення", — сказав він.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #6 Цинік 29.06.2016 14:08
Бородата братва - опіум для народу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 Рашистам про редиску 29.06.2016 14:05
[quote name="Майданная редиска"]рашистик якийсь дурненький виліз. Редиска на майдані не росте, а якщо принесло вітром від сусіда, то вирвемо з голівкою. Пиши побільше швидко знайдемо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Московия -мусульманская 29.06.2016 13:53
[quote name="Майданная редиска"]Церковь Киева исчисляет столетиями столетиями, для неё нынешнее и очень временное мордовское правление.
Договор 1654 года не предполагал изменений канонического статуса Киевской митрополии. В статьях, составленных в марте 1654 года, которые оформили новые взаимоотношения между Московским царством и Украиной, лишь одно положение касалось Православной Церкви. Статьи подтверждали и гарантировали сохранение в будущем имущественных прав украинского духовенства[3].
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 За народну церкву 29.06.2016 13:49
Цитую Реаліст:
Достойна позиція! Владика Софроній, як і більшість українців, усвідомлює, що зі словом "Москва" зараз - лише найгірші асоціації.

Митрополит указал и на проблемы отсутствия диалога между самими православными Украины. "Надо смотреть с точки зрения церковной пользы, и выбросить все свои «желания». Потому что одно дело желание, а другое — страдания за свой народ. А то хотят быть патриархами, а не знают, как же это сделать для народа лучше. Надо пожертвовать собой, наверное. И одной, и другой стороне — не имеет значения", — сказал он.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Майданная редиска 29.06.2016 12:54
Церковь вермя исчисляет столетиями столетиями, для неё нынешнее и очень временное западэнское недоразумение - мелкий эпизод. Софроний - конъюнктурщик, не понимающий ни истории церкви, ни её роли.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Реаліст 29.06.2016 11:20
Достойна позиція! Владика Софроній, як і більшість українців, усвідомлює, що зі словом "Москва" зараз - лише найгірші асоціації.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100