реклама Делікат

Станом на сьогодні з 31 лічильника, що необхідно було встановити на всіх муніципальних котельнях міста Черкаси, становлено 16 лічильників. Як повідомив міський голова Черкас Сергій Одарич, до кінця жовтня влада планує оснастити засобами обліку всі котельні.

– Можливо, вже під час опалювального сезону у другій половині жовтня дві-три котельні відключатимемо для врізання лічильників. А загалом картина по лічильникам тепла в Україні трагікомічна. Виявляється, що в середньому по Україні лише 9% генеруючи потужностей були оснащені лічильниками тепла. Ми маємо шанс стати першим містом, яке стовідсотково буде оснащене лічильниками тепла, – зазначив Сергій Одарич.

Він наголосив, що на сьогодні ніхто не знає, скільки тепла виробляється в Україні, у тому числі і в Черкасах.

– Ми рахуємо скільки заходить газу. Виходячи з цього ми перераховуємо по нормативах тих котлів, які працюють, скільки ж вони від такої кількості газу можуть виробити тепла. Далі беруться нормативи, скільки мають бути втрати в мережах при транспортуванні. З цього виходить показник, скільки отримує будинок. Є свої нормативи й в будинку, скільки тепла він витрачає. І таким чином, на цій піраміді гіпотетичних припущень, які однозначно вже зазнали змін, і вираховується в подальшому собівартість тепла, розмір тарифу, норматив на квадратний метр тощо, – роз’яснив міський голова. – Хоча, безумовно, це грубі припущення. Бо якщо норматив і був колись правильним, то за сорок-п’ятдесят років експлуатації котла він змінюється. Десь забиваються труби, десь змінюються ще якісь параметри тощо. Тож не факт, що котел виробляє стільки тепла, скільки має бути за паспортом. Ми абсолютно не володіємо інформацією щодо втрат в мережах під час транспортування… Сказати скільки ми втрачаємо під час транспортування, це як тикнути пальцем в небо. Аналогічно ми не знаємо, які реальні втрати в будинках…

Тому, щоб повністю обліковувати тепло, яке виробляється, влада хоче забезпечити у майбутньому лічильниками тепла і всі будівлі, які отримують тепло.

Нагадаємо, у червні на засіданні урядової комісії з питань реформування житлово-комунальної галузі, участь в якій брав і Сергій Одарич, було вирішено облаштувати усі котельні в Україні засобами обліку.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100