реклама Делікат

За даними ріелторів, населення неохоче купує три- чотирикімнатні квартири. Причина: покупці бояться великих комунальних платежів, які доведеться сплачувати, маючи великі квартирні площі. Тож хоч на ринку нерухомості і відзначається невелика відлига, попитом користуються одно- і двокімнатні квартири.

– Це економічно вигідно з точки зору комунальних платежів. Проаналізувавши ринок, можна помітити, що дво- і трикімнатні квартири не дуже відрізняються в ціні, – говорить директор АН «Енес» Світлана Дробаха. – Інколи ми пропонуємо клієнту купити трикімнатну квартиру замість двокімнатної, бо перша має більшу площу, там можна зробити, наприклад, перепланування. Але клієнти відмовляються, не хочуть сплачувати великі комунальні платежі. Думаю, в подальшому саме квартплата призупинятиме попит на великі площі квартир.

Щодо прогнозів ринку в цілому, то за словами експертів, якщо кредитування зростатиме, збільшуватиметься й попит на нерухомість, яка, можливо, навіть підвищиться в ціні.

– Щодо первинного ринку, то ціни коливаються від 4 тисяч 800 гривень до 6 тисяч гривень за квадратний метр, – говорить директор АН «Бізнес Партнер» Василь Савраненко. – От на первинний ринок Черкас вийшов новий будинок за адресою бульвар Шевченка, 135. Це майже в центрі. Однокімнатна квартира там обійдеться в межах 32 тисяч доларів. Це за ціною 5 тисяч 600 гривень за квадратний метр. Квартира складатиме 44 квадратних метри. Один квадратний метр двокімнатної квартири там коштуватиме 5 тисяч 200 гривень (квадратура – 78 кв м). Щодо вторинного ринку, то однокімнатна квартира сьогодні коштуватиме до 30 тисяч, двокімнатна – до 35-37 тисяч і трикімнатна коштуватиме в межах 42 тисяч доларів.

Зараз ріелтори відзначають, що стосунки між клієнтами і банками потеплішали, люди починають звертатися в банки за іпотечними кредитами.

– Банки переглянули програму з підготовки документів до кредитування. Якщо до кризи вони розглядали об’єкт на видачу кредиту на іпотеку місяць-півтора, то зараз достатньо десяти днів, – зазначає директор АН «City» Наталія Білорус. – Єдине, що не дуже приємно – процентна ставка від 15 до 19%. Та й перший взнос повинен бути не менше 40% від вартості нерухомості, яку оцінює саме представник банку.

Але в основному сьогодні банки докредитовують черкащан на суму, якої їм не вистачає для купівлі квартири.

– Банки докредитовують на 20-25 тисяч доларів. Більше в Черкаській області поки не видавалося. Це одна-дві угоди в місяць. Адже необхідно, щоб офіційна зарплата в кожного члена сім’ї була в межах 5 тисяч гривень. Дозволити собі підтвердити фінансові можливості в кредиті можуть зараз лише деякі приватні підприємці… – зазначає Василь Савраненко.

реклама

Коментарі  

 
-2 #1 walrus 11.10.2011 17:59
"Щодо вторинного ринку, то однокімнатна квартира сьогодні коштуватиме до 30 тисяч, двокімнатна – до 35-37 тисяч і трикімнатна коштуватиме в межах 42 тисяч доларів." - Бред сивой кобылы.... Однокомнатная стоит 20-25, двушка - 25-30, трешка - 30-35.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100