реклама

реклама

У Городищі завершилися урочистості на честь 250-річчя подвигу Данила Кушніра (оспіваного Тарасом Шевченком як «Титар» у поемі «Гайдамаки») – православного святого мученика Даниїла Мліївського.

Памятник

6 листопада Митрополит Черкаський і Канівський Софроній освятив другий пам'ятник святому мученику Даниїлу Мліївському, повідомляє прес-служба Черкаської єпархії УПЦ. Перший, як повідомлялося раніше, було встановлено безпосередньо в його рідному селі Мліїв.

Нинішня подія фактично завершила цьогорічне святкування подвигу віри церковного титаря (старости), який прийняв страждання і смерть від рук прихильників церковної унії та польської влади.

У своєму слові під час урочистої церемонії освячення пам'ятника владика Софроній не приховуав свого болю за жителів сусіднього села Вільшана, де святий Даниїл Кушнір 250 років тому прийняв мученицьку смерть і де нині мав бути встановлений цей величний монумент, який зображає мученика таким, як його стратили кати – прив'язаним до дерева, з обпеченими руками, у вогняному полум'ї. Одначе люди виступили проти цього увічнення пам'яті святого земляка-українця у своєму селі на догоду політичним амбіціям.

– Хай святий Даниїл простить вільшанцям їхні амбіції, – сказав владика Софроній, схиляючись на коліна перед монументом. – Разом з тим я прошу Бога, щоби Він не «віддячив» їм за цю немилість, за цю неповагу до людини, яка, охоплена полум'ям, закликала їх не зраджувати святе Православ'я, бути йому вірними аж до смерті.

Новий монумент, автором якого, як і першого, став відомий скульптор із Канева Володимир Товстоп'ятов, прикрасив подвір'я городищенського храму Архістратига Божого Михаїла, де відтепер правитимуться молебні святому мученику Даниїлу.

Перед початком освячення владика Софроній служив Божественну літургію, а разом з ним священики Городищенського благочиння.

Владика подякував благочинному Городищенського округу протоієрею Іоанну Жигалу, дбанням якого вдалося відзначити 250-річчя подвигу святого Даниїла Мліївського на високому рівні. Зауважимо, що ініціатори святкування ювілею не втрачають надії та підносять теплі молитви про знайдення тіла страждальця, яке, за переказами, поховано на теренах Млієва.

На урочистостях були присутні представники місцевої влади та громадськості.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Борис 31.12.2016 00:02
"Разом з тим я прошу Бога, щоб він не "віддячив" їм за цю немилість, за цю неповагу до людини, яка, охоплена полум"ям, закликала їх не зраджувати святе Православ"я, бути йому вірними аж до смерті".
Зауваги: Святе Православ"я - це Перун, Велес, Дажбог, Ярило, Дана. З контексту - християнська церква візантійського або східного обряду.
Вільшанська громада вчинила гідно, не допустивши ширення впливів підлеглої Москві клерикальної організації.
Тарас Шевченко і церковника, і полковника назвав би Данилом, а не іменем-покручем.
...прошу Бога, щоб він не "віддячив", - не віриться, що владика Софроній витійно закликав зломесничати. Неувага редакторів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Таке враження 08.11.2016 14:55
А може це не в людей політичні амбіції, а у попів, які не зважають на думку громади? Краще б гроші, виділені на пам'ятник, віддали сиротам або вдовам воїнів, що загинули в АТО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100